VILANDAR pred Vranjancima

Lokalne vesti - Četvrtak 02.06.2016 - 08:54

U biblioteci „Bora Stankovic“ u Vranju u sredu uveče predstavljen je rad humanitarne organizacije umetnika „Vilandar“ iz Niša.

Publika je zdušno pozdravila Nišlije FOTO M. Mišković/OK Radio Publika je zdušno pozdravila Nišlije FOTO M. Mišković/OK Radio

Na promociji su učestvovali pisci Tanja Bogdanović, Ema Kaculj, Zoran Maskalović i Milica Dokić.

Ova organizacija koja se bavi i izdavaštvom osnovana je u januaru 2014. godine u Nišu.

Okuplja umetnike, romanopisce, pesnike, slikare, glumce i muzičare koji su dobitnici brojnih priznanja i nagrada.

U Vranje su došli ne zbog promocije svojih književnih dela, već zbog pokretanja zanimljive kulturne manifestacije u saradnji sa gradskom bibliotekom.

Za vranjske književne stvaraoce biće raspisan konkurs za najbolju prozu ili poeziju napisanu na vranjanskom dijalektu kako bi se sačuvalo ono najvrednije što jedan narod ima, a to je jezik, kaže Ema Kaculj, pisac.

Inače, Kaculjeva je dobitnik prve nagrade za pesmu „Nostalgija“ napisanu upravo na vranjanskom dijalektu.

„Vranje moje, onoj što ga vidim kad zatvorim oči.

Tamo još Morava dz'vni i još petlovi pojev...osećam tugu golemu, pogolemu od Pljačkovicu......

Mnogo zemlje vido, mnogi gradovi prođo, nijedan me ne gušna, nigde dugo ne ostana....

Zaborav je malečka smrt...a od ovaj žal poveći nema“ samo su neki od stihova koje je na književnoj večeri recitovala Emilija Kaculj, koja još oseća nostalgiju za Borinim Vranjem, gradom u kojem je živela i radila dugi niz godina.


Predsednica „Vilandara“ Tatjana Bogdanović kaže da su njihovi članovi promoteri umetnosti koji pišu srcem i pomažu drugim ljudima.

Ona se vranjskoj čitalačkoj publici predstavila segmentom iz svog pedagoško - psihološkog romana „U senci“ u kojem opisuje odnose na Balkanu i našu tradiciju.

Na promociji je stihove svoje pesme „Čekaj me“ govorila Milica Dokić, mlada pesnikinja, dobitnica nagrade „Sveta Petka“ koja se dodeljuje za izuzetne rezultate u književnom stvaralaštvu.

Deo iz svog nostalgičnog romana „Jedna niška priča“ u kome glavni junak žali za jednom zemljom koja je prestala da postoji pročitao je Zoran Maskalović.

Na promociji humantirane organizacije umetnika „Vilandar“ iz Niša bilo je reči i o njihovim daljim planovima i aktivnostima.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: