VIŠI SUD: Preko 1.100 pritužbi na rad nižih sudova

Lokalne vesti - Utorak 24.11.2015 - 08:28

Stranke koje smatraju da im je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku podnele su od početka godine 1.153 pritužbe Višem sudu u Vranju na rad Osnovnog i drugih nižih sudova u Pčinjskom okrugu.

Pritužbe povlače i enormne troškove po budžet; Foto: OK Radio Pritužbe povlače i enormne troškove po budžet; Foto: OK Radio

Hiljadu sedamdeset stranaka imalo je primedbe na otezanje, tok i okolnosti u kojima se odvijaju izvršni postupci, dok manji deo pritužbi otpada na sudske procese u krivičnoj i parničnoj materiji.
 
Imajući u vidu da je za osam meseci prošle godine (od maja do januara, kada je uveden ovaj insitut u srpsko pravosuđe) bilo svega 175 zahteva za zaštitu ovog prava, vidljivo je da se u ovoj godini, koja kalendarski još traje, beleži enormno povećanje nezadovoljstva stranaka.

To je povuklo i enormne troškove po budžet Republike Srbije jer stranke koje dobiju ovaj postupak pre Višim sudom imaju pravo na novčanu naknadu. Samo Osnovni sud u Vranju isplatio im je za godinu i po dana oko 4,1 milion dinara.

Vršilac funkcije predsednika Višeg suda Dragan Stefanović kaže da uvođenje načela zaštite prava na suđenje u razumnom roku u dugoročnom smislu treba da ima pozitivne efekte.

- Sudije su se malo trgle, suđenja su sada brža jer sastavni deo svakog rešenja kojim se utvrđuje povreda ovog prava sadrži i nalog prvostepenom sudu tj. osnovnim sudovima u Vranju, Bujanovcu i Surdulici da konkretan spor reše i okončaju u određenom, što kraćem roku.

To predstavlja obavezu za sudiju koji postupa u konkretnom predmetu. Samim tim povećava se odgovornost i ažurnost postupajućih sudija - kaže Stefanović.

Predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković uveren je da će sudije biti efikasnije i da će se pravi efekti videti u godinama koje dolaze.

- Ne samo zbog primene ovog načela. Od 1. jula ove godine primenjuju se kriterijumi i pravila za ocenjivanje rada sudija pojedinačno. Rad sudija biće preispitivan na tri godine.

Ukoliko se samo jednom dogodi da kod izrade odluke sudija probije zakonski rok od šezdeset dana, to će biti osnov za razrešenje tog sudije. Svi moraju da paze i da budu ažurni - upozorava Stanković.

Vranjski advokati sumnjičavi su po pitanju tvrdnji čelnih ljudi ovdašnjeg pravosuđa. Miroslav Nešić, recimo, kaže za OK portal da uvođenje ovog načela nije doprinelo tome da suđenja budu brža.

- Suđenja idu svojim tempom. Ako su pri kraju, završiće se. Ako nisu, trajaće još dugo. Jedino je novo što stranka može da dobije neku simboličnu naknadu na štetu države.

Ranije je postojalo nešto slično. Podnosile su se ustavne žalbe Ustavnom sudu, a naknade su bile mnogo pravičnije, od 1.000 do 1.500 evra u zavisnosti od vrste postupka i dužine trajanja - navodi Nešić.

S njim se slaže i advokat Jovan Aleksić koji dodaje da sudije koje su i pre zakonskih promena bile ažurne i sada sude efikasno i brzo, dok pojedine sudije koje su odugovlačile postupke pokazuju iste osobine.
 
- Efekat je vidljiv možda u nekom psihološkom smislu. Neke sudije imaju negde na umu da stranka može tražiti odštetu, pa eto možda malo požure. Ali u principu se mnogo ne sekiraju, to je moj utisak - kaže Aleksić.

Pored zahteva za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, stranke sada mogu da podnose i pritužbe kad su nezadovoljne postupanjem u određenom predmetu pred sudom. O pritužbama Viši sud u Vranju odlučuje nakon obavljenih provera, preduzima mere o kojima obaveštava podnosioca pritužbe.

Tako su Višem sudu od početka ove godine podnete 73 pritužbe na neku okolnost tokom postupka kojom je stranka bila nezadovoljna. U 11 slučajeva utvrđeno je da su pritužbe osnovane, 51 je odbačena kao neosnovana, a bilo je 5 delimično osnovanih. Za 6 pritužbi čeka se odgovor-obaveštenje iz osnovnih sudova na čije se postupanje pritužba odnosi.

Dejan Dimić
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: