VLADA zaseda, MALINARI protestuju, CENE padaju

Lokalne vesti - Utorak 27.06.2017 - 23:36

Vranje - Po aktuelnoj ceni otkupa maline od 120 dinara po kilogramu, proizvođačima ostaje 20 dinara zarade kada se odbiju ulaganja koja su imali tokom godine i novac koji treba izdvojiti za berače.

Malinjak: Vredi li ovo šta u zemlji Srbiji? FOTO OK Radio Malinjak: Vredi li ovo šta u zemlji Srbiji? FOTO OK Radio

Takva minimalna zarada je neprihvatljiva za proizvođače malina u Pčinjskom okrugu, gde je pod ovom voćkom preko 200 hektara zasada.

Proizvođači traže otkup po ceni od 220 dinara, kao najnižoj isplativoj ceni za proizvodnju.

Jedan od onih koji su se odlučili da podignu malinjak je i Dejan Mirčev iz Surdulice, koji kaže da je ogorčen na trenutnu situaciju i najavljuje proteste malinara za Vidovdan, u sredu 28. juna.

- Mi ćemo u Surdulici u 17 časova zajedno sa malinarima iz svih sedam opština u okrugu javno izraziti svoje nezadovoljstvo i pokušati da ukažemo na to da država treba da interveniše i zaštiti nas od  samovolje otkupljivača i hladnjačara.

Cena od 120 dinara je ponižavajuća, jer  prema raspoloživim podacima na svetskom tržištu, a naročito u zemaljama srednje Evrope, opala je proizvodnja i ponuda maline, a i da nije, da je ostala na istom nivou kao lani, cena  u tom slučaju ne bi smela da bude ispod 200 dinara po kilogramu
- ukazuje Mirčev.

Srbija je pre dve godine imala rekordnu proizvodnju malina i izvezla više od 100.000 tona, čime je ostvarila prihod od 250 milona evra i izbila na prvo mesto u svetu po proizvodnji crvenog zlata, kako zovu malinu.

U godinama pre i posle toga uvek je bila među prve tri u svetu uz Čile i Poljsku.

Srpska malina daleko je boljeg kvaliteta u odnosu na onu iz ove dve zemlje, pa je ona prodavana u zemljama EU i na tržištu Rusije po daleko višoj ceni.

U takvoj situaciji bilo je uvoza ili pokušaja uvoza maline iz drugih zemalja, kako bi se prodavala i izvozila kao srpska.

To je jedna od činjenica, uz porast proizvodnje u Poljskoj i Čileu, koja se navodi kao razlog što hladnjače nisu prošle godine izvezle svu malinu koju su otkupile, a sada stare zalihe prodaju po ceni od dva do 2,5 evra po kilogramu, a prošle godine je cena išla i preko tri evra u izvozu.

Milovan Ranković, direktor “Nektara” u Vladičinom Hanu, najvećeg otkupljivača i prerađivača voća u regionu, kaže da oni trenutno otkupljuju malinu po ceni od 125 dinara, i da imaju kapacitete da to rade do kraja sezone.

- Neće biti obustave otkupa, mi malinu koristimo i za sopstvene potrebe, ali je i izvozimo smrznutu.

Mislim da je prethodnih godina bila nerealna cena otkupa maline, tako da s obzirom na trenutno stanje na tržištu i na ponudu ne možemo da izađemo sa drugačijom cenom.

E sad, to ne znači da je to najrealnija cena za malinu, ali cenu diktira tržište
- kaže Ranković.

“Nektar” izvozi smrznutu malinu u EU u dva oblika, kao griz ili kao rolend, što u praksi znači da se od otkupljenog kilograma maline izdvaja oko pola kilograma  kvalitetne maline koja ide u rolend po ceni od 1,8 evra u izvozu, ostatak se kao griz prodaje po 1,2 evra.

- U cenu nam ulazi cena otkupa, prebiranja, smrzavanja, čuvanja, tako da trenutno ne možemo da ponudimo veću otkupnu cenu, jer za sada još uvek ne izvozimo ovogodišnji rod - poručuje Ranković.

Aleksandar Janjić, većnik za poljoprivredu grada Vranja, podseća da se situacija oko otkupa maline svake godine ponavlja po istom scenariju.

- Proizvođači tvrde da je cena mala, otkupljivači da nemaju drugu računicu.

Trenutno se vode pregovori na nivou Ministarstva poljoprivrede, hladnjačara i proizvođača, tako da mi kao lokalna samouprava ne možemo na to da utičemo, ali pratimo situaciju.

I prošle godine je početna cena otkupa bila niža u odnosu na krajnju, tako da mislim da to može i sada da se ponovi - smatra Janjić.

Od 1. jula opet će se razgovarati  na nivou Ministarstva poljoprivrede o traženju prihvatljive cene maline za proizvođače i otkupljivače.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: