Voda u Istorijskom arhivu

Lokalne vesti - Sreda 18.02.2015 - 07:07

U prostorije Istorijskog arhiva u Vranju, zbog obilnih padavina ušla je voda i ugrozila deo dokumenata, koji su sada izmešteni, dok se prostorije suše.

Detalj iz Arhiva u Vranju Detalj iz Arhiva u Vranju

- Stradali su samo dnevnici Tehničke škole, ustvari to je vrsta registarskog materijala koji se ne čuva trajno, a sva građa od značaja premeštena je u drugi deo depoa - kaže direktorka Istorijskog arhiva u Vranju Suzana Petrović.

Istorijski arhiv "31. januar" osnovan je 1962. godine, u njemu se čuvaju dokumenti od velikog značaja za ceo Pčinjski okrug.

Na 893 kvadratna metra nalazi se ukupno 2.800 metara arhivske građe, a najstariji dokument je "Knjiga dobrovoljnih priloga hrišćana" crkve Svete Trojice u Vranju iz 1858. godine.Od 1991. godine Istorijski arhiv u Vranju priredio je 20 izložbi i četiri naučna skupa. Da zaštite i sačuvaju istorijsku građu, arhivisti je prebacuju i u digitalne formate.
 

RTS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: