VOJSKA U VRANJU: Stroga selekcija medija

Lokalne vesti - Sreda 17.06.2015 - 08:53

Od skoro najtransparentnijeg dela Vojske Srbije u državi, 4. Brigada u Vranju postala je jedna od najzatvorenijih institucija.

Ministar i vojnici na jednoj od akcija FOTO A. Stojković Ministar i vojnici na jednoj od akcija FOTO A. Stojković

Sve je počelo odlaskom dugogodišnjeg komandanta, generala Milosava Simovića u nišku komandu Kopnene vojske, koji je godinama gradio most između vojske i građana.

Kruna svega toga je Otvoreni dan u „gornjoj“ kasarni u Vranju, koja je prva u Srbiji otpočela takvu akciju.

Dolaskom novog komandanta Zorana Lubure najpre je počela selekcija lokalnih novinara i medija na poželjne i nepoželjne, a onda je novi ministar odbrane Bratislav Gašić (SNS) tu listu preko svog kabineta sveo samo na dve informativne kuće, RTV i RTS koje smeju biti pozivane na događaje u organizaciji Vojske Srbije.

Tako, nekoliko poslednjih zvaničnih poseta ministra odbrane jugu Srbije odrađene su u tajnosti, dakle bez prisustva novinara medijskih kuća koje se Gašiću ne dopadaju, ko zna iz kojih razloga.

Maja ove godine iz kasarne „Prvi Pešadijski Puk Knjaza Miloša Velikog“ u Vranju ispraćena je četa vojnika u mirovne misije u Liban.

Na svečani ispraćaj pozvani su samo pojedini novinari, uglavnom oni koje je Gašić lično iz Beograda doveo u Vranje.

OK Radio uputio je tada dopis 4. Brigadi VS u kome je postavljeno pitanje ko je i zbog čega napravio selekciju izveštača, čime je javnost bila uskraćena za informacije o velikom događaju u „gornjoj“ kasarni.

Stigao je nezvanični odgovor da je „tako naloženo iz Beograda, odnosno kabineta ministra odbrane“.

Kako je objašnjeno, „Vranje ne sme da radi ništa, niti da poziva bilo koga van spiska sačinjenog u Službi za odnose s javnošću Ministarstva odbrane“.

U ponedeljak je 4. Brigada organizovala besplatne lekarske preglede za stanovnike Trstene, na administrativnoj granici sa Kosovom.

Na tu akciju pozvani su samo RTV i RTS, ali ovoga puta organizacija ne ide iz Beograda, već direktno iz Vranja, od komandanta Lubure.

Zaključuje se da naređenje „odozgo“ o strogoj selekciji medija važi za sve što Vojska Srbije radi, bez obzira na to o kojoj Brigadi je reč.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: