Vranjanci ZA POREZ duguju 800 miliona!

Lokalne vesti - Petak 19.08.2016 - 22:08

Prema podacima Odseka lokalne poreske administracije (LPA) u Vranju za 2015. godinu, od građana je na ime poreza na imovinu naplaćeno gotovo za trećinu više para nego što duguju, dok su najveća preduzeća u gradu i dalje najveći poreski dužnici.

Ogroman novac u opticaju: Grad Vranje FOTO OK Radio Ogroman novac u opticaju: Grad Vranje FOTO OK Radio

LPA ima kompletne podatke za 2015. godinu, jer se za tekuću još uvek donose rešenja o iznosu poreza na imovinu i naknadu za zaštitu životne sredine.

Ukupan iznos potraživanja koje grad Vranje ima na ime izvornih prihoda na do 30. juna 2016. godine je 421,8 miliona dinara, navode iz LPA.

Na ovaj iznos treba dodati i kamate, kao i iznos koji će biti utvrđen rešenjima za 2016. godinu, što znači da su ukupna potraživanja preko 800 miliona dinara, procena je LPA.

Iznos će se precizno znati kada se završi obrada preko 2.000 zahteva za otpis kamate, otpis zastarelih potraživanja od likvidiranih privrednih društava, kao i naplatom tokom 2016. godine.

Iznos lokalnih prihoda koje administrira LPA u Vranju za 2015. godinu je blizu 337 miliona dinara, a naplaćeno je 351 milion, što je za oko pet odsto više od plana.

Međutim, podaci u strukturi naplate pokazuju da su za ovo prebacivanje plana zaslužni isključivo građani, jer su oni od utvrđene sume za porez od 61,76 miliona dinara platili 81,28 miliona, što je za 31,6 odsto više od plana.


Kod pravnih lica naplata poreza je znatno manja.

Najveća preduzeća su ujedno i najveći dužnici, jer raspolažu i najvećom imovinom i ti najviši iznosi poreza su i najteže naplativi, kažu podaci LPA.

Kao glavni razlog ovako uspešne naplate od fizičkih lica, iz LPA navode prinudnu naplatu dugovanja iz prethodnog perioda.

Trenutno je u procesu prinudne naplate preko 1.000 poreskih obveznika.

Prinudna naplata je omogućila da se izvorni prihodi budžeta grada ostvaruju na nivou planiranih, a naplata je za 86,9 miliona dinara veća na dan 30.06.2016. godine u odnosu na isti period prethodne godine, govore podaci LPA.

Ovakav vid naplate kod fizičkih lica podrazumeva stavljanje administrativne zabrane na prihode – plate ili penzije, do izmirenja duga.

Poreski dužnici su imali priliku da neprijatnost prinudne naplate izbegnu nakon donošenja izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je predvideo mogućnost odlaganja plaćanja duga uz otpis kamate.

 

Zahtevi za odlaganje mogli su da se podnose do 4. jula ove godine, uz uslov da poreski obveznik izmiri sve tekuće obaveze dospele za plaćanje od 4. marta 2016. godine do dana podnošenja zahteva.

 

Prema podacima LPA, podneto je preko 2.000 zahteva i oni su trenutno u fazi obrade i donošenja rešenja.

Zavisno od visine duga, poreski obveznici su imali priliku da iznos duga plaćaju na 40 do 60 mesečnih rata.

Shodno zakonskoj mogućnosti iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, u fazi reprograma je već oko 600 dužnika, a većina potpisnika sporazuma uredno izmiruje svoje obaveze.

Uslov je da uz mesečnu ratu reprograma duga, redovno izmiruju i tekuće obaveze.

LPA je pokrenula sveobuhvatan postupak naplate, koji je podrazumeva  i slanje opomena neredovnim platišama.


Najpre su poslate opomene dužnicima sa dugovanjima od preko 100.000 dinara, a takvih je 234 među fizičkim licima.

Nakon njih, opomenuti su obveznici sa dugom između 20.000 do 50.000 dinara.

Četvrta faza je obuhvatila je i dužnike sa manjim iznosom, a peta faza je podrazumevala opomene za sve obveznike naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine bez obzira na iznos, kako ova potraživanja ne bi zastarela.

Poslato je ukupno preko 6.000 opomena, a u toku je priprema i slanje novih.

U toku su pripreme i za utuženja obveznika, vlasnika zatvorenih preduzetničkih radnji i likvidiranih ortačkih društava koji imaju dugovanje za lokalne dažbine, jer oni za obaveze svojih radnji i preduzeća duguju celokupnom svojom imovinom.
 
Priprema obuhvata obradu svih dokaza, a to su rešenja, dostavnica, kartica, opomena i slično.

Radi se o složenom postupku i u njega je uključeno i Gradsko pravobranilaštvo, kažu iz LPA.

 

Inače, 15. avgusta je istekao rok za uplatu treće akontacije poreza za ovu godinu, a poslednja uplata bi trebalo da bude izvršena do 15. novembra.

U LPA navode i da su doneta rešenja o iznosu poreza za 2016. godinu.

Rešenja su odštampana i od prošle sedmice je Pošta počela njihovo deljenje poreskim obveznicima.

Na njima će iznosi biti uglavnom uvećani u odnosu na prošlu godinu, jer je lokalni porez uvećan po gotovo svim osnovama.

Ovo povećanje će najviše osetiti vlasnici porodičnih kuća, dok će vlasnici stanova proći tek sa neznatnim uvećanjem.

Prema prethodnim najavama iz LPA, vlasnicima porodičnih kuća u trećoj zoni, koja se prostire na obodima grada, iznos osnovice poreza biće uvećan za čak 51 odsto.

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: