Vranje bez protivgradne odbrane

Lokalne vesti - Nedelja 04.09.2016 - 22:20

Nakon dugog niza godina, grad Vranje je pripremio plan za efikasnu protivgradnju zaštitu čitavog kraja, otkriva za OK Radio većnik za poljoprivredu Aleksandar Janjić.

Ovde Vranje čuva protivgradne rakete FOTO vranje.org.rs Ovde Vranje čuva protivgradne rakete FOTO vranje.org.rs

Janjić u razgovoru za OK Radio navodi da postojeće stanje u sistemu protivgradne zaštite takvo da praktično uopšte ne funkcioniše.

- To je rezultat nečinjenja u više proteklih godina, mogu slobodno da kažem i decenija, što može da dovede do katastrofalnih posledica pri svakom budućem nevremenu.

Sada smo načinili plan koji će znatno unaprediti ovaj sistem, kako ne bismo trpeli posledice ne samo po poljoprivredu, već i po građane, jer grad zna da napravi štetu i na privatnim objektima, automobilima i slično
– kaže Janjić.

Kako je protivgradni sistem delimično u nadležnosti i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), održan je sastanak sa načelnikom Zavoda, na kojem je dogovorena zajednička akcija.

- Formirana je komisija koja je obišla sve protivgradne stanice i sačinila izveštaj na osnovu kojeg će se delovati.

RHMZ će tokom proleća raditi na saniranju svih tehničkih problema, lansirnih rampi, upaljača i slično i vršiće obuku strelaca.

Naš zadatak je da tokom jeseni uradimo građevinsku rekonstrukciju na objektima, tako da računamo da ćemo naredne godine imati otprilike 90 odsto sposobnih stanica, što znači da će oko 75 odsto naše teritorije biti zaštićeno
– procenjuje Janjić.

Na sastanku je dogovoreno i da se u akciju uključe i ostale opštine na teritoriji okruga kako bi protivgradna zaštita biti što efikasnija.

Janjić tvrdi da su efekti dobre protivgradne zaštite mnogostruki, čak i u vezi stvari koje se na prvi pogled ne vide.

- Kako osiguravajuće kuće znaju u kakvom je stanju naš sistem, oni poljoprivrednicima iz okoline Vranja naplaćuju vrlo skupe premije osiguranja, mnogo skuplje nego u drugim delovima Srbije – navodi Janjić.

S obzirom na pozitivne efekte koji se očekuju, Janjić tvrdi da će investicija biti minimalna, a para već ima.

- Grad će novac koji je ove godine bio namenjen za kupovinu raketa od milion dinara preusmeriti za saniranje objekata protivgradne zaštite.

Ako imamo u vidu da samo jedan voćnjak veličine jednog hektara u sebi nosi rod vrednosti dva ili tri miliona dinara, vidimo da je investicija neznatna u odnosu na dobrobit koju će doneti
– objašnjava Janjić.

On najavljuje i da će pokrenuti inicijativu da se strelcima obezbede i dodatna sredstva, jer je naknada koju dobijaju iz Republike zaista niska.

- Oni dobijaju samo 4.000 mesečno, a u drugim sredinama, kao što je na primer Leskovac, lokalna samouprava vrši sufinansiranje.

Probaćemo da i mi uradimo nešto slično, ali odluku o tome će morati da donese Gradsko veće
– kaže Aleksandar Janjić.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: