VRANJE: BORKO bez uporišta

Lokalne vesti - Ponedeljak 26.10.2015 - 12:46

U Vranju i čitavom jugu Srbije kao da Borislav Borko Stefanović, potpredsednik DS-a, veliki izazov za tu stranku, nema mnogo pristalica.

Stefanović, novi izazov za DS FOTO: zvani.na strana DS-a Stefanović, novi izazov za DS FOTO: zvani.na strana DS-a

Stefanovićev plan u 24 tačke koji je ovaj političar plasirao u javnost izazvao je veliku pažnju i Borka,  kako Stefanovića svi zovu, doveo u red sa grčkom Sirizom ili šanskom Pegidom, dakle levičarskim pokretima u kojima mnogi vide budućnost Evrope.

Naravno, ovakva popularnost, makar i sumnjivog porekla, nije mogla da prođe bez posledica, pa se mnogi pitaju šta je sledeće - hoće li Borko napraviti svoju stranku, ili će možda tražiti prolaz preko mesta predsednika DS-a?

Na ovoj tački stiže se i do Vranja, gde demokrate, hteli ili ne, vrlo ili bar relativno brzo mogu doći u situaciju da se opredeljuju za ili protiv Borka.

No, kao da je ova priča sasvim daleko od Vranja, i ovde se malo ko trza na pominjanje Borkovog imena, u bilo kom smislu.
Borko na jugu Srbije nema mnogo navijača, što ne znači da ih neće biti ako tome ikada dođe vreme.

Situaciju u odboru DS-a u Vranju možda najbolje opisuje potpredsednica odbora Nela Dimitirjević. Ona kaže da je stanje u Vranju redovno, i da ne vidi zašto to ne bi bilo tako.

- U odboru, ali i u koaliciji, delujemo normalno, bez značajnijih trzavica. Unutar partije imamo stabilnnost i ne vidim razlog da to tako ne bude - kaže Dimitrijevićeva.

Slično raspoloženje vlada i u ostatku odbora. Prema rečima predsednika GrO DS-a u Vranju Slobodana Stamenkovića, nikakvih dilema oko angažovanja Borka Stefanovića nema, niti ima izgleda da ih u dogledno vreme bude.
 
- Dileme oko njegovog programa nema. Negde je on isti kao i program DS-a, negde izlazi iz tih okvira. Ali, DS je uvek negovao razmenu mišljenja, i svako ima pravo da ima stav i svoje viđenje.

Sve se definiše na glavnim organima stranke. Za sada, Borko je političar od inicijative, koji dobro zastupa stavove DS-a u parlamentu, ima energiju i želi da da doprinos.
 
Da ne licitiramo o njegovom programu, on je tu, rekao je šta ima, pa ćemo videti - kaže Stamenković.
 
Što se tiče Vranjanaca, on smatra da DS ovde ima svoj politički stav, dobro je pozicioniran prema centrali i prepoznatljiv po stabilnosti odbora.
 
- Nema tu mesta lobiranju, nekakvim tajnim sastancima ili bilo čemu. Želimo da razgovaramo, ali odluke donosimo u skladu sa generalnom politikom stranke.

Ulaženja u neke paralelne priče nema i neće ga biti dok sam ja predsednik odbora - kaže Stamenković.

Ipak, Borko je bio na jugu Srbije 12. marta ove godine, simbolično na taj tragični datum, i posetio je samo Vladičin Han, u svojstvu potpredsednika stranke. Prema rečima predsednice tamošnjeg odbora Danijele Popović  Borko je govorio pred punom salom, što „ništa ne mora da znači“.

- Nije bilo nikakvog lobiranja. Mi smo od vitalnijih odbora u Srbiji, i kod nas je dolazio i Pajtić, i poslanici, pa ništa. Nezgodno je prejudicirati šta će dalje biti, kad bude.

Mi nemamo nikakve dileme niti što se tiče Borka, niti pak aktuelne situacije u DS-u.
 
Nismo naišli u stranci ni na kakve prepreke koje bi mogle da izazovu razmišljanja o nekakvim opredeljivanjima ili slično - jasna je Popovićeva.

Pojava Borislava Stefanovića nije nikakva novina za DS. Slična je sudbina bila i Čedomira Jovanovića, čija LDP je osnovana kao frakcija unutar DS-a. Nešto slično, ali mnogo opreznije sada radi i Borko.

On svuda, a na društvenim mrežama posebno, naglašava da je sve što govori njegov lični stav, jer ima problema sa činjenicom da uvek može biti najuren iz stranke, a tamo „napolju“ čeka ga samo sudbina Čede Jovanovića: ogorčena i neuspešna borba za cenzus.

Ovako nekako priču vidi i Perica Janković, potpredsednik DS-a u Vranju i šef izbornog štaba DS-a za jug Srbija, koji Borka, kaže, zna i lično, „i to odavno“.

- Glasali smo za njega kao potpredsednika, kada je osvojio najveći broj glasova - seća se Janković.
Po njemu, Borko ne radi ništa neobično, jer u DS-u svi imaju pravo na mišljenje, a Borko upravo to radi - iznosi svoje stavove.

- Glavni odbor će zauzeti stav. Ne verujem da će Borko izaći iz stranke, jedino što nije dobro je činjenica da je izašao u javnost pre nego na stranačke organe.

Demokratija je da svako kaže šta ima, i DS je jedina stranka u Srbiji koja gaji takvu politiku - jasan je Janković.

E sad, DS ima statut koji ih obavezuje da se predsednički izbori u stranci održavaju najkasnije šest meseci posle parlamentarnih izbora.  

Vranjanci su jednom pogodili, kada su protiv Tadića podržali Đilasa, ali su jednom i omašili, kada su protiv Pajtića podržali Đilasa.


- Neka bude izbora, pa ćemo videti. Sve zavisi od rezultata, samo oni kod nas imaju nekakvu šansu - kaže Janković.

I tako, DS se u Srbiji trese, mediji su puni Stefanovića i napisa tipa „Pajtić mora da ga trpi zbog rejtinga“, a Vranje, i čitav jug Srbije, po tom pitanju kulira.

Opozicija u Srbiji traži lidera koji se može suprostaviti Vučiću, i mnogi ga vide baš u Stefanoviću.

On lično nije pokazao mnogo strpljenja, ali, ovde računa da još ima vremena.

Što se Vranjanaca tiče, oni još mogu mirno da kuliraju. Kad se opredele, svi ostali će već odavno znati ko je pobednik.
 
Saša Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: