VRANJE: Duplo više para za VANTELESNU OPLODNJU

Lokalne vesti - Nedelja 08.01.2017 - 11:19

Grad Vranje će ove godine udvostručiti novčani iznos za pomoć parovima koji do potomstva pokušavaju da dođu kroz proces vantelesne oplodnje.

Vranje po paru odvaja 400.000 dinara FOTO pixabay Vranje po paru odvaja 400.000 dinara FOTO pixabay

Do sada je Grad ovakve parove finansirao sa po 200.000 dinara po paru, ali je u stvarnosti to bivalo sufinansiranje, jer troškovi medicinskih tretmana obično znatno premašuju ovu sumu.

Dešavalo se čak da parovi dobiju 200.000 dinara od Grada, ali su morali da je vrate, jer nisu mogli da sakupe sav potreban novac.

Zbog toga su gradski čelnici odlučili da ovu sumu udvostruče, pa će ovogodišnjem pravilnikom o dodeli pomoći za vantelesnu oplodnju biti predviđeno da se izdvoji 400.000 dinara po paru, kaže za OK Radio pomoćnik gradonačelnika za oblast zdravstva Aleksandar Stajić.

- Početkom svake godine, Grad donosi pravilnik za finansijsku pomoć parovima za proces vantelesne oplodnje.


To ćemo učiniti i ove godine, odmah nakon novogodišnjih i božićnih praznika, a već je dogovoreno da iznos bude 400.000 dinara – kaže Stajić.

Ove godine, u pravilniku će se naći još jedna novina.

- Odlučili smo da damo šansu nekim novim ljudima i nekim novim parovima, tako da će za novčanu pomoć moći da konkurišu samo oni parovi koji do sada nisu dobili sredstva od Grada – precizira Stajić.

Tokom 2016. godine, i Republika je promenila pravila o finansiranju vantelesne oplodnje, kojim je predviđeno da parovi mogu i da treći pokušaj finansiraju iz republičkog fonda.

Po novom pravilniku koji je za ovu godinu doneo Republički fond za zdravstveno osiguranje, starosna granica za žene bi trebalo da sa 40 bude podignuta na 41 godinu.

Ukoliko novi pravilnik usvoji Ministarstvo zdravlja, parovi će o trošku države moći da proces vantelesne oplodnje obavljaju i u privatnim klinikama.

Grad Vranje je i ranije odobravao pomoć parovima gde je žena bila starija od 40 godina i prema rečima Aleksandra Stajića, 90 odsto beba koje su rođene ovim putem su dobile majke starosti od oko 44 ili 45 godina.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: