VRANJE: Ima ili nema vršnjačkog NASILJA?

Lokalne vesti - Četvrtak 24.09.2015 - 08:08

Posle slučaja prebijanja maturanta Ekonomsko-trgovinske škole N.J. (18) u Vranju, policija je, odgovarajući na pitanja Portala OK radija, saopštila da su na području Grada Vranja u periodu 2014/2015. zabeležena samo četiri slučaja vršnjačkog nasilja.

Policija beleži samo nekoliko slučajeva FOTO D. Dimić Policija beleži samo nekoliko slučajeva FOTO D. Dimić

- Podnete su četiri prijave, tri krivične i jedna prekršajna - tvrde iz policije, dok neke nezvanične statistike govore da je tokom 2012/2013 registrovano sedam takvih slučajeva,  među kojima seksualno napastvovanje momka na bivšu devojku i psiho-fizičko maltretiranje više učenika jedne škole od strane njihovog vršnjaka.

MUP Srbije i PU Vranje od 2002. godine edukuju i na osnovu prethodne analize angažuju školske policajce u vaspitno obrazovnim ustanovama radi sprečavanja ovakvih pojava.

- Pripadnici policije obillaze škole, razgovaraju sa odgovornim osobama, ali i preventivno proveravaju sumnjive osobe koje se zateknu u blizini škola - kaže se u dopisu iz Policijske uprave.

Policija je prethodnih godina realizovala više projekata, između ostalog i jedan pod nazivom „Stop vršnjačkom nasilju“, čiji je cilj bio da se učenici na području Vranja upoznaju sa negativnim pojavama u školstvu i načinima zaštite od takvih pojava.

- Čim neposredno na terenu ili po prijavama iz škola saznaju za krivična dela ili prekršaje, policajci proveravaju sve činjenice i okolnosti u vezi sa događajem i o tome obaveštavaju odgovornu osobu u školi, nadležno tužilaštvo, prekršajni sud, centar za socijalni rad, roditelja ili staraoca, a u slučaju povređivanja učenika i zdravstvene ustanove.

Nakon obavljenih provera, konsultujemo se sa nadležnim tužiocem ili prekršajnim sudijom i prema osumnjičenima preduzimamo odgovarajuće mere, podnosimo krivične ili prekršajne prijave - poručuju iz PU Vranje.

Iz policije poručuju da će do kraja ove nedelje imati jasniju situaciju u vezi sa slučajem prebijanja učenika Ekonomske škole i merama koje će biti preduzete protiv izazivača tuče i ostalih vinovnika.

Pravni zastupnik oštećenog đaka Dragan Stojanović kaže da će sačekati odluku nadležnog tužioca.

- Ukoliko tužilaštvo ne povede postupak po službenoj dužnosti, dužno je da nas izvesti o tome.

Potom ćemo odlučiti da li ćemo pokrenuti privatnu tužbu. Lično smatram da je ovde reč o krivičnom delu - kaže Stojanović.

N.J. napadnut je od strane više učenika ove škole 15. septembra posle završetka popodnevne smene. Zadobio je lake telesne povrede po telu i glavi.

Direktor škole Branko Trajković izjavio je da je dečak najverovatnije napadnut zato što je „pomalo feminiziran“. Policija i dalje istražuje motive napadača.

Dejan Dimić
 
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: