Vranje ima najvišu radijaciju u Srbiji!

Lokalne vesti - Sreda 01.04.2015 - 08:37

Vranje je u utorak i sredu grad sa najvišim stepenom radijacije, zvanični su podaci stalnog automatskog merenja podataka ove pojave.

Skrinšot sajta Vlade sa podacima o radijaciji u Srbiji Skrinšot sajta Vlade sa podacima o radijaciji u Srbiji

Portal srbatom.gov.rs služi za  rano upozoravanje na radijaciiju, i automatski meri podatke o ovoj pojavi koji se obnavljaju svakih pola sata.

U utorak posle 14:30 časova radijacija u Vranju iznosila je 132 nanosiverta na sat, (nSv/h), što je, recimo, daleko iznad Vinče, u kojoj se nalazi nuklearni institut a koja je imala radijaciju od 102 nSv/h.

Prema rečima stručnjaka, prosečna radioaktivnost je oko 100 nSv/h, a zavisno od područja može da varira gore dole do 50 odsto.

Opasnost se javlja, kažu poznavaoci, tek kada se ova vrednost udvostruči.

Bez obzira na ovakve stavove, podatak da Vranje ima najvišu radijaciju u Srbiji mora da zabrine, baš zbog činjenice da je grad teško bombardovan osiromašenim uranijumom za vreme rata 1999. godine, i potonjeg kašnjenja sa čišćenjem Pljačkovice od radioaktivnog otpada.

Zanimljivo je da nivo radijacije u Vranju nastavlja da raste, jer je u sredu u 9:30 iznosio 133 nSv/h. Rast je, naravno, zanemarljiv, ali je ipak rast.

Na zvaničnom gradskom sajtu naveden je link koji vodi do portala Vlade Srbije za automatsko učitavanje podataka o radioaktivnosti, ali je on pogrešan.

Ukoliko iz časa u čas želite da pratite ove rezultate pogledajte na http://srbatom.gov.rs/srbatom/zracenje/index.htm

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: