Vranje kao UGAO SVETA

Lokalne vesti - Petak 22.04.2016 - 18:13

Vranje će nakon Belfasta, Prizrena, Rijeke, San Sebastijana… imati prilike da vidi projekt “Corners” i ako postane poznato poznat na kulturnoj mapi sveta.

Ilustracija FOTO notonlylanguage.com Ilustracija FOTO notonlylanguage.com

Ovde se realizuje deo ovog projekta pod nazivom “Kids of the Corners”, čiji je cilj da se osnaže kapaciteti i skrene pažnja na bitne kulturne ustanove kao i da se deci pruži prilika da govore o tome kako oni doživljavaju probleme koji se dešavaju u njihovoj okolini.

Ovaj program podrazumeva desetodnevno održavanje umetničkih radionica za vranjske osnovce i srednjoškolce i trajaće do 24. aprila.

Pored Galerije Narodnog muzeja, akcije će se održavati u prostoru galerije Narodnog univerziteta, Biblioteke "Bora Stanković" i Omladinskog kulturnog centra.

Završni performansi odvijaće se u subotu 23. aprila u pešačkoj zoni od 12 do 15 sati i u prostoru Galerije Narodnog muzeja od 19 časova.

U celini ovaj projekat je platforma za umetnike i publiku koji osmišljavaju i vode kulturne institucije širom Evrope, a gosti  su Maciej Salamon iz Poljske, Nedyalko Belcher iz Bugarske, Dragan Protić i Đorđe Balzamović iz Srbije, Nils Perssone Simon, Häggblom i Karin Lind koji dolaze iz Švedske, Mila Pavićević iz Zagreba,  takođe tu su i Borja Ruiz iz Španije, Josebo Irazoki iz Baskije.

Ovi umetnici su sa oko oko 50 dece iz Vranja oformili tri grupe i na radionicama zajedno sa njima kroz različite vidove umetničkog izražavanja se trude da pokažu kako kroz umetnost možemo da istaknemo bitne probleme naše okoline ili da na kreativan način izrazimo naše mišljenje.

Finalni performansi grupa koje nose nazive: Papirint, Sister of another Mama i Bird house gallery će se održati u subotu.

Papirint će svoj performans, koji vizuelnim i pisanim putem obradio aktuelne lokalne probleme, podržati od 13 u pešačkoj zoni.

Partneri ovog projekta su KC Rex i Fond B92, a velika podrška je došla i od Grupe 484, Swedish institute, Ministarstva kulture, Galerije Narodnog muzeja Vranje, kao i Biblioteke ,,Bora Stanković’’ i Grada Vranja.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: