VRANJE: MINA zaustavila radove na najvećoj investiciji

Lokalne vesti - Četvrtak 01.09.2016 - 22:19

Školska mina koja je nađena na gradilištu fabrike“Ditre Italia“ u Industrijskoj zoni u Vranju prolongirala je radove za više od mesec dana, a postignut je dogovor da troškove detaljnog pregleda terena podele lokalna samouprava i italijanska firma, saznaje OK Radio.

Radovi stali posle samo nekoliko dana FOTO vranje.org.rs Radovi stali posle samo nekoliko dana FOTO vranje.org.rs

Sredinom jula, objavljeno je da je tokom izvođenja zemljanih radova na gradilištu fabrike ,,Ditre Italia" u industrijskoj zoni u Vranju pronađena mina, pa su radovi momentalno obustavljeni.

U tom trenutku, od početka radova proteklo je tek nekoliko dana.

Kako je tada javio zvanični gradski sajt, po hitnom postupku preduzete su sve mere i upućeni stručnjaci, koji su ustanovili da je reč o školskoj mini koja nije ubojita.

I pored ove “utešne” informacije, kako se zemljište se nalazi na nekadašnjem vojnom poligonu, čitava priča je ipak izazvala zabrinutost u redovima investitora.

Kako OK Radio saznaje, oni nisu želeli da nastave radove u uslovima koji su potencijalno opasni, pa su insistirali da se čitava parcela dodatno pretraži i da se pruže garancije da nakon toga tu više nema minsko-eksplozivnih sredstava, školskih ili bilo kakvih drugih.

Postavlja se pitanje kako je moguće da je vojska gradu ostavila zemljište na kojem se nalaze zaostala eksplozivna sredstva, makar i lažna?

Gradski većnik Ivan Stanković kaže da u ugovorima potpisanim između Grada i Vojske Srbije stoji da je vojska dala garancije da na terenu nema eksplozivnih sredstava do dubine od 30 centimetara.

- Kako je tokom radova mina pronađena na većoj dubini, iz firme “Top sofa”, vranjskog ogranka kompanije “Ditre Italia”, insistirali su da se teren pretraži do dubine od pet metara.

Iako je priprema zemljišta za izgradnju fabrike obaveza Grada, mi smo postigli dogovor sa “Top sofom” da jedan deo troškova snosi lokalna samouprava, a drugi deo italijanska firma
– iznosi Stanković.

OK Radio nezvanično saznaje da su Italijani prihvatili da snose deo troškova, jer bi u suprotnom Grad morao da raspisuje tender za izvođača radova pretrage terena, što bi dodatno usporilo radove.

Ove tvrdnje posredno potvrđuje većnik Stanković, koji kaže da će troškovi posla gradsku kasu koštati niže od vrednosti tendera, odnosno manje od 600.000 dinara.

- Mi plaćamo samo te početne radove do te vrednosti, a ostatak će finansirati “Top sofa” – kaže Ivan Stanković.

Putem javne nabavke male vrednosti, za ovaj posao angažovana je specijalizovana firma “Alfa razminiranje” iz Niša.

Kako OK Radio saznaje od gradskog većnika za infrastrukturu Marjana Stankovića, radovi na pregledanju terena su završeni.

- Sada očekujemo da dobijemo zvaničan izveštaj koji će da potvrdi da na tom zemljištu više nema mina.

Nakon toga treba da ga prosledimo firmi “Top sofa”, nakon čega radovi mogu da se nastave
– navodi Marjan Stanković.

Radove na izgradnji fabrike izvodi firma “Građevinar” iz Beograda, koja po rečima većnika za infrastrukturu, može vrlo brzo da nastavi sa poslom.

- Koliko znam, oni mašine nisu povlačili iz Vranja, tako da po prispeću izveštaja, radovi mogu odmah da krenu – kaže Marjan Stanković.

Do sada su na gradilištu fabrike “Ditre Italia” urađeni pripremni zemljani radovi.

- Urađeno je raščišćavanje terena, skidanje humusa, završena je priprema za temeljenje.

Sada bi trebalo da se uradi izlivanje temeljnih stopa, a nakon toga na red dolazi montažna konstrukcija
– kaže Marjan Stanković.

Problem koji je nastao sa pronalaženjem školske mine će sigurno da produži izvođenje radova.

Za završetak radova bio je predviđen krajnji rok do kraja ove godine.

- Ovaj zastoj sa pronalaženjem mine i proverom terena će sigurno da produži izvođenje radova za jedno mesec dana.


Ovo što se desilo su nepredviđene okolnosti, odnosno takozvana “viša sila”.

Ipak je bezbednost radnika koji rade na gradilištu, a nakon toga bezbednost radnika koji će tu u fabrici biti zaposleni, na prvom mestu.

Bolje je da sve ispitamo dva puta, nego da bezbednost ljudi bude ugrožena
– kaže Marjan Stanković.

Prema prethodno objavljenom planu, u prvoj fazi izgradnje fabrike “Ditre Italia” u Vranju bi trebalo da bude završen objekat površine 5.000 kvadrata.

U drugoj godini radova pod krovom će se naći još 10.000 kvadrata.

Vrednost investicije, koja treba kompletno da bude završena do kraja 2018. godine je 8,5 miliona evra, a planirano je da u fabrici bude zaposleno 411 radnika.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: