VRANJE: Nacistički simboli u osnovnoj školi!

Lokalne vesti - Ponedeljak 05.10.2015 - 09:40

Poruke sa nacističkim simbolima i različitim vulgarnostima razmenjivali su učenici dve osnovne škole u Vranju ispisujući ih kao grafite.

Opasne školske poruke FOTO S. Tasić Opasne školske poruke FOTO S. Tasić

Na samo pedesetak metara od dvorišta OŠ „Vuk Karadžić“ u strogom centru Vranja učenici ove i OŠ „Dositej Obradović“, međusobno su komunicirali crtajući kukaste krstove i vulgarni sadržaj i vređajući jedni druge.

Ovi grafiti stoje na istom mestu još od proleća, a da niko ništa nije preduzeo tim povodom, počev od školskog policajca, preko škole, tužilaštva, sudova i policije, čije je sedište u okolnim zgradama.
 
Direktor „Vuk škole“ Dušan Stevanović, kaže da je zatečen ovom informacijom.

- Ništa nismo primetili. Ne mogu ništa da komentarišem dok ne vidim.

To će u svakom slučaju biti prekrečeno i prefarbano što je pre moguće - kaže Stevanović.

Direktorka „Dositeja“ Slađana Mihajlović je takođe zatečena ovom informacijom. Njena škola je desetak minuta hoda udaljena od mesta gde su grafiti ispisani.

- Stvarno ništa ne znam o tome. Mi smo škola koja je baš naprotiv poznata po toleranciji.

Mi u školi imamo i dosta dece romske nacionalnosti, ali nikada do sada nismo imali neki grafit ili bilo koju poruku slične sadržine.

Nikada do sada nismo imali ni jedan promblem ili incident takve vrste  - kaže Mihajlovićeva.

Psiholog iz Vranja Dejana Bogdanović kaže da nije iznenađujuće što deca ispisuju poruke sa ovakvom sadržinom.

- Pitanje je koliko su deca svesna šta uopšte znače kukasti krstovi. Oni očigledno kopiraju svoje uzore koji im se svakodnevno nameću putem medija.

Očigledno je da se poistovećuju sa svojim antiherojima i sa nečim što nije socijalno prihvatljivo.

Na neki način njima se ne nudi alternativa, jer pozitivne sisteme vrednosti bi trebalo da im isto neko nametne kao što im nameće ove negativne stvari.

Praktikovanje ovakvih vrednosti u osnovnoškolskom uzrastu plodno je tle za kasnije kriminogeno, fašističko i drugo ekstremno ponašanje pojedinca – kaže Bogdanovićeva.

Policijska uprava Vranje nije odgovorila na raniji zahtev OK Radija o broju i delovanju zabranjenih organizacija koje deluju na području koje ona pokriva.

Međutim, na društvenim mrežama je više nego očigledno delovanje fašističkih i drugih ekstremnih organizacija na jugu Srbije.  

Slađana Tasić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: