VRANJE NAJOZRAČENIJE U SRBIJI: Vreme za crveni alarm?

Lokalne vesti - Petak 02.10.2015 - 12:53

U petak 2. oktobra u Vranju je opet izmeren najveći nivo radioaktivnosti u Srbiji od 135 nanosiverta na sat (nSv/h).

Čišćenje Pljačkovice: ima li posledica? FOTO Vranjske Čišćenje Pljačkovice: ima li posledica? FOTO Vranjske

Iza našeg grada je čak i Vinča sa svojim nuklearnim institutom (129 nSv/h), a potom slede Kosovska Mitrovica sa 121 nSv/h i Novi Sad sa 118.

Direktor Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Slađan Velinov, osim kosmičkog zračenja i prirodnog sastava tla, za trenutne doze radioaktivnosti krivi vremenske uslove.

- Čim imamo kišu ili zimi sneg dole u Vranju, vrednosti se malo povećaju. One ipak sada nisu alarmantne. Reagujemo kada se vrednosti dupliraju, a to se u Vranju ne događa.

Da je sve bezopasno govori podatak da se u EU i svetu situacija smatra upozoravajućom tek kada vrednosti pređu 500 nSv/h - kaže Velinov.

Umirujući tonovi stižu i od rukovodioca Sektora za radijacionu delatnost u Agenciji Maje Eremić-Savković.

- Ništa se novo ovih dana ne događa u Vranju. Vrednosti su iste od 2006. kada se vrše merenja. Čak nisu znatno povećane u odnosu na Vinču, Novi Sad ili Kosovsku Mitrovicu  - kaže Eremićka.

Takve vrednosti nisu opasne po zdravlje ljudi, dodaje ona.

- Vi u Vranju nemate ni visoku, čak ni višu, ni povišenu radijaciju. Radijacija prirodno varira. Kao što se svi razlikujemo po nečemu, tako i područja na planeti variraju, prosto je to prirodno - objašnjava Eremićka.

Posve je drugačijeg mišljenja prim. dr Radomir Kovačević iz Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu „Dr Dragomir Karajović“ koji kaže da je je jedan od razloga zbog čega bi Vranjanci morali da se zabrinu taj što je cela priča o radijaciji, bombardovanju osiromašenim uranijumom i jačini doze radioaktivnog zračenja u vazduhu pod velom tajne.

- Sada niko od stručne javnosti, ni mi, ni instituti „Vinča“ i „Batut“, niko živi ne zna šta ta Agencija radi. Iskreno, ja njima ne verujem.

Uvek je sumnjivo kada samo sa jednog mesta dobijate nekakva površna objašnjenja da su povećane vrednosti zračenja, recimo u Vranju, posledica prirodnog fona koja potiče od kosmičkog zračenja ili od radioaktivnih elemenata u zemljinoj kori - sumnjičav je Kovačević.
 
Ovaj stručnjak dodaje da bi bilo najcelishodnije da Agencija objavi vrednosti radijacije koje su merene pre 1999. godine.

- Radijacija se u ovoj zemlji merila i pre bombardovanja NATO. Neka daju vrednosti pre 1999, pa ako se poklapaju sa aktuelnim, onda u redu. Ali, bojim se da nije tako - uveren je Kovačević.

Kovačević podseća na lokacije na ovom području gde se javlja povećana radioaktivnost - ne samo Vranje (kao posledica bombardovanja Pljačkovice osiromašenim uranijumom od strane NATO 1999), već i Reljan, Borovac i Bratoselce u opštinama Bujanovac i Preševo.

- Mi smo svojevremeno, u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom u Beogradu, detektovali područja radioaktivnosti u državi. Reč je o najvećim ležištima uranijuma u strukturi tla Srbije - to su Stara Planina (rudnik Kalna kod Knjaževca zatvoren 1965), Bukulja kod Aranđelovca i područje Cera u Zapadnoj Srbiji. Vranja i okoline tu nema – upozorava Kovačević.

On kaže da bi trebalo hitno uraditi spektroskopsku analizu i identifikaciju koja će dovesti do odgovora šta šta to doprinosi povećanju radioaktivnosti u Vranju i drugim delovima Srbije.

- Reći tačno - to i to je uzrok, rešavaćemo ga na taj i taj način. To niko ne radi - zaključuje Kovačević.

Ono što može malo umiriti Vranjance je podatak da stanovnici švajcarskog Berna, recimo, prema podacima sa evropske mape za monitoring radijacije, primaju svakodnevno zračenje od preko 500 nSv/h.

U pojedinim delovima istočnog Luksemburga zračenje je četiri puta veće nego u Vranju.

U japanskoj Fukušimi je posle akcidenta u nuklearki zračenje dostiglo vrednost od 156.000 nSv/h.

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i medija Vlade Srbije, u okviru projekta „Ekologija - šansa juga Srbije“. Stavovi izneti u tekstu isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja Ministarstva kulture i medija.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: