VRANJE: Obelodanjena strategija SNS-a za osvajanje vlasti

Lokalne vesti - Utorak 31.03.2015 - 13:03

Povereništvo SNS-a u Vranju za unutarstranačku upotrebu napravilo je dokument pod imenom „Strategija za osvajanje lokalne vlasti u Vranju“, prenose novine „Vranjske“.

Poverenici SNS-a sa koordinatorom Stevanovićem: plan je 45+ odsto glasova foto S. Stojković Poverenici SNS-a sa koordinatorom Stevanovićem: plan je 45+ odsto glasova foto S. Stojković

Ovaj dokument, kako prenosi list, na 22 strane mapira sve faze, planove, ciljeve i projekcije, targetira potencijalne saveznike i protivnike kako bi se na izborima došlo do apsolutne većine.

Prema dokumentu, najveća prepreka na tom putu su socijalisti, koji su ovde na vlasti 25 godina, dok se među nekim takozvanim manjim strankama nalaze potencijalni saveznici.

Sa svoje strane, Goran Nikolić, jedan od poverenika SNS demantuje da je stranka napravila bilo kakvu strategiju za osvajanje vlasti, pa samim tim negira i autentičnost dokumenta koji poseduju „Vranjske“.

Međutim, „Vranjske“, piše taj list, iz nekoliko pouzdanih izvora dobile potvrdu verodostojnost Strategije.

Strategija u prvoj fazi realizacije predviđa analizu protivnika ali i same SNS, jačanje organizacione strukture stranke, izradu političkog programa i medijske strategije, pojačano opoziciono delovanje i liderstvo.

Prema nalazima SNS, interni faktori snage socijalista su stabilno biračko telo, jaka organizacija, veliki koalicioni potencijal, kontrola lokalnih medija i finansijska snaga, dok su slabosti, stoji u Strategiji, loš rejting gradonačelnika, povezanost sa kriminalom i antagonizam starih i novih kadrova.

U SNS zaključuju da su spoljni faktori protivnikove snage mogućnost zapošljavanja preko „Geoksa“ i stručne prakse, kupovina glasova, manipulacija biračkim spiskovima i većina u izbornoj komisiji, a slabosti na koje treba udariti nedostatak investicija, loš standard građana, loša komunalna infrastruktura i popularnost SNS.

Na drugoj strani, prema Strategiji SNS, njihova snaga leži u popularnosti premijera Vučića i jakom uticaju Dragana Stevanovića, državnog sekretara, dok su im slabosti loš koalicioni potencijal, nepostojanje gradskog odbora, nekoherentnost članstva, političko neiskustvo i limitiran izborni budžet.

Međutim, u SNS se u stavci „spoljni faktori“, uzdaju u zasićenost građana SPS-om i loše rezultate lokalne vlasti, dok potencijalnu pretnju predstavljaju, „eventualni neuspeh vladinih reformi i frakcija narodnog poslanika“, dakle Dragana Nikolića.

Osim navedenog, pišu „Vranjske“, stranka će na lokalu formirati „tim koji bi se bavio obaveštajnim radom, odnosno praćenjem i analizom rada političkih oponenata i prikupljanjem informacija i obaveštajnih podataka“ radi pronalaženja njihovih mana i propusta.

U stavci „Pojačano opoziciono delovanje“ predviđa se „sveobuhvatno kritikovanje i napadanje lokalne vlasti, ne samo u skupštini već putem uličnih akcija i stvaranjem neke vrste vlade u senci“.

U planu je i sakupljanje peticije za smenu graonačelnika Antića a glavni cilj je homogenizacija svih koji su protiv ove vlasti, kako bi se kod birača stvorilo uverenje da je SNS jedina opozicija i alternativa.

Konačno, u stavci „Liderstvo“ naprednjaci priznaju da je „nedostatak lidera u korelaciji sa nedostatkom jake stranačke organizacione strukture“, jedan od većih problema sa kojima se suočava Povereništvo: „nema jake stranke bez jakog lidera“!

Zato je, smatraju, potrebno što pre izabrati stranačkog lidera, promovisati ga i raditi na kreiranju njegovog imidža vođe.

Druga faza, posle raspisivanja izbora, ima sedam tačaka, a u SNS očekuju da, osim njih i socijalista, cenzus pređu DS i SDS, „mada ne treba potceniti ni snagu eventualne koalicije SRS-Dveri“.

Naprenjaci Strategijom planiraju širenje koalicionog potencijala tako što će pojačati saradnju sa SDS, koju u Vranju vodi Igor Andonov, SDPS-om, koju predvodi Aleksandar Stajić i Pokretom socijalista!

U stavci „Cilj kampanje, ciljne grupe i izborna taktika“ piše da je osnovni cilj osvajanje aspolutne vlasti u gradu. Izraženo brojkama, naprednjaci računaju na osvajanje bar 18.000 glasova, što im, misle, garantuje najmanje 33 mandata od 65 mesta u parlamentu.

U naprednjačkoj projekciji, pri izlaznosti od 55 odsto na birališta bi izašlo oko 40.000 glasača, gde bi njihovih 18.000 prestavljalo 44,73 procenata, a natpolovična većina dobila bi se glasovima stranaka koje ne pređu cenzus i zakonski pripadaju stranci sa najviše glasova.
 

VRANJSKE, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: