VRANJE: Po dva nasilja u porodiici NEDELJNO!

Lokalne vesti - Četvrtak 13.07.2017 - 10:33

U prvih šest meseci ove godine pojačana je efikasnost u kažnjavanju počinilaca krivičnih dela nasilja u porodici, kaže predsednik Osnovnog suda u Vranju, Stojadin Stanković.

Osnovni sud: 38 slučajeva nasilja u porodici u 2017. FOTO OK Radio Osnovni sud: 38 slučajeva nasilja u porodici u 2017. FOTO OK Radio

Srbiju su ovih dana potresla dva slučaja ubistva žena od strane supružnika, pa se učestalo postavlja pitanje efikasnosti kaznene politike u najtežim slučajevima nasilja u porodici.

Stojadin Stanković, predsednik Osnovnog suda u Vranju kaže da je u prvoj polovini ove godine u ovim slučajevima efikasnost suda povećana u odnosu na prethodni period.

- U prvih šest meseci 2017. godine, Osnovni sud u Vranju je primio 38 predmeta, od kojih smo rešili 16, a 22 su još uvek u toku.

Od ovih 16 rešenih, u 14 slučajeva su okrivljeni proglašeni krivim, u jednom predmetu je okrivljeni oslobođen, a u jednom je optužba odbijena.

Kada uporedimo ove podatke sa ranijim periodima, kada je bilo više oslobađajućih presuda, mislim da ovi rezultati pokazuju poboljšanu efikasnost u ovoj oblasti
– kaže Stanković.

Primenom novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, predviđene su brojne hitne mere, koje bi trebalo da zaštite žrtve porodičnog nasilja, kao i da deluju preventivno, kako ne bi došlo do najtežih posledica.

Dve najvažnije mere koje predstavljaju novinu u našem pravosudnom sistemu su mera udaljenja osumnjičenog iz stana i zabrana komunikacije sa žrtvom.

Krivičnim zakonom, za nasilje u porodici, uz pretnju oružjem ili drugim opasnim oruđem, zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora, a za nasilje nad maloletnim licima od dve do 10 godina.

Ukoliko nasilnik usmrti člana svoje porodice, predviđena kazna iznosi od tri do 15 godina.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: