VRANJE: Prespora zamena azbestnih cevi

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.01.2016 - 13:19

Projekat zamene azbestnih cevi u Vranju biće nastavljen početkom građevinske sezone, u martu ili aprilu, tvrdi zamenik direktora JP Vodovod Srđan Dekić. On je za potrebe odbornika Skupštine grada Vranja, odgovarajući na odborničko pitanje šefa lokalnog SDS Igora Andonova, pripremio odgovor u kome se kaže da razlog nešto sporije dinamike u realizaciji ovih radova leži u tome što je za pripremu projektne i tenderske dokumentacije potrebno vreme. Inače, tu dokumentaciju priprema konsultantska kuća koju je angažovao kreditor, nemačka razvojna KFW banka koja kreditno pomaže slične radove u šest srpskih gradova.

Dosad zamenjena tek četvrtina azbestnih cevi; Foto: D. Dimić Dosad zamenjena tek četvrtina azbestnih cevi; Foto: D. Dimić

- Delom celu stvar koči i činjenica da je za sva dokumenta koja se donesu potrebna saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i KFW banke, što značajno utiče na dinamiku sprovođenja tendera - objašnjava Dekić.

 

Direktor JP Vodovod Krsta Janjić kaže da je upravo u toku tender za izbor izvođača za zamenu cevi u 2016. godini.

 

- Imamo tri ponude. Stigao nam je celokupan materijal i krenućemo najverovatnije u martu. U planu je 11,3 kilometara - otkriva Janjić.

 

Ipak, glavna primedba i motiv Andonova da postavi odborničko pitanje o toku radova na zameni azbestnih cevi bila je činjenica da ceo ovaj projekat sa KFW bankom predugo traje, da je započet još 2012, a da je malo toga dosad urađeno.

 

- Pritom, sve vreme su trpeli građani izloženi totalnom haosu koji je u pojedinim periodima realizacije projekta vladao u nekim gradskim ulicama. Kad bi se radovi završili, raskopani delovi ulica obično nisu vraćani u prvobitno stanje. Umesto da vlast kaže, dragi građani dobili smo novac, strpite se ove godine, završićemo sve i od naredne ćemo imati zamenjenu celu azbestnu mrežu, oni taj posao razvlače evo već petu godinu. Vrhunac je što prošle, 2015. godine nije zamenjen nijedan centimetar azbestnih cevi - ogorčeno će Andonov.

 

Prema izveštaju JP Vodovod za 2015. godinu, pak, tvrdi se da je lane zamenjeno 4,8 kilometara azbestnih cevi, što potvrđuje i direktor Janjić. U JP Vodovod tvrde da otezanje posla nije njihova krivica.

 

- Mi smo sve svoje obaveze završili još 7. avgusta 2014. dobijanjem lokacijske dozvole i druge papriologije koja je predata konsultantima i projektantima - objašnjava zamenik Dekić.

 

Zamena azbestno-cementnih cevi aktuelna je u mnogim srpskim gradovima. Iz nekih sredina stizala su alarmantna upozorenja o opasnosti azbestnih vlakana u vodovodima po ljudsko zdravlje. Međutim, stav Svetske zdravstvene organizacije po tom pitanju je utešan i govori da azbestna vlakna u vodi za piće nisu štetna po zdravlje, ali da je opasan azbestni prah koji se unosi u organizam putem respiratornog trakta. Zato je možda njihova zamena opasnija od upotrebe.

 

Direktor ovog JP Janjić kaže da se umesto azbestnih sada instaliraju atestirane plastične i polietilenske cevi.

 

- Izrađene su po najvišim bezbedonosnim standardima, sa rokom trajanja od pedeset do sto godina - kaže Janjić.

 

U Vranju je, prema informacijama iz Vodovoda, dosad zamenjena tek četvrtina azbestnih cevi koje su u vodovodnu mrežu ugrađivane godinama počev od 1956. godine. Vodovod je dosad pratio prioritete, zamenio kompletnu azbestnu mrežu u Ulici Jovana Hadživasiljevića i još nekim važnim ulicama, najčešće na mestima gde je dolazilo do havarija kojima je izraubovani azbestni materijal podložan.

 

Zamena cevi trebala je da počne još 2012. godine, ali projekti nisu bili spremni, pa je početak odložen za drugu polovinu 2013. Dužina vodovodne mreže na području Grada Vranja je oko 350 kilometara, a 171 kilometara su azbestno-cementne cevi koje je EU zabranila. Prvobitno je bilo planirano da ceo projekat bude kompletno završen do 2015. godine. Ukupan kredit koji je uzet kod KFW banke iznosi 2,2 miliona evra.

 

Dejan Dimić

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: