Vranje sačuvalo PRVONEK

Lokalne vesti - Nedelja 03.01.2016 - 09:59

Gradsko javno pravobranilaštvo, posle dugog i mukotrpnog procesa pred Upravnim sudom uspelo je spase vlasništvo Grada Vranja nad vodotokom Prvonek. Upravni sud konačno je poništio rešenje Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede koje je svojevremeno rešenjem naložilo lokalnom JP "Vodovod"da prenese vlasništvo nad Branom Prvonek na državno preduzeće „Srbijavode“, kaže gradski javni pravobranilac Dragan Mihajlović.

Srbijavode ostale kratkih rukava. Foto Dejan Dimić Srbijavode ostale kratkih rukava. Foto Dejan Dimić

- Uspeli smo da dokažemo da prema Zakonu o vodama vodni objekti i dobra od opšteg interesa koje su izgradile lokalne zajednice za svoje potrebe pripadaju lokalnim samoupravama koje su dužne da njima upravljaju i održavaju ih u skladu sa zakonom - navodi Mihajlović.

Ovo nije izolovan slučaj uspešne odbrane imovine Grada u prošloj godini. Za razliku od godina i godina u kojima je Gradsko javno pravobranilaštvo bilo samo nemi posmatrač razgrabljivanja imovine grada, ponajviše nekretnina i zemljišta, tek završena 2015. mogla bi se okarakterisati kao godina buđenja ovog važnog organa lokalne samouprave kome je osnovna namena zaštita imovine koju su stvarale generacije Vranjanaca.

Zbog nemara prethodnih rukovodstava i pravno-manjkavih ugovora koje je grad potpisivao ranijih godina, bilo je kasno da se neki slučajevi spasu pred sudom, ali, nisu se ponavljali predmeti poput onog u kome je reditelj Jug Radivojević naplatio od grada 2 miliona dinara za jednu režiju.

Nije bilo ni slučajeva poput, recimo, onog od pre desetak godina kada je po ćefu tadašnjeg visokog lokalnog rukovodioca za izgradnju ugostiteljskog objekta u gradskom parku potrošeno 1,3 miliona dinara mimo ugovora i plana (pa je to kasnije s kamatama po tužbi neisplaćenog izvođača Vranjance koštalo oko 4  miliona dinara).

Afera sa uzurpiranjem gradskih stanova nije zaboravljena, ali je utisak da su ovakvi gafovi sada nemogući. Ni milionske iznose fizička lica ne naplaćuju tako lako jer u pravobranilaštvu mnogo više brinu o pravnom okviru i preciznosti svih poslova koje sklapaju.

Pod novim pravobraniocem Draganom Mihajlovićem, koji je u februaru 2014. pojačao službu dolaskom iz Nacionalne službe zapošljavanja, ovaj organ redefinisao je svoju ulogu i uspeo da se izdigne iz višedecenijske nebrige za gradsku imovinu, pre svega kroz dobijanje osetljivih sudskih postupaka iz kojih su grad i naši pravobranioci u prošlosti po pravilu izlazili kao gubitnici.

Tokom 2014. i 2015. pravobranilaštvo je imalo po pet, šest sudskih zastupanja dnevno i oko 300 predmeta godišnje samo u upravnoj materiji. Mihajlović je skinuo prašinu sa nekih starih, davno zaboravljenih predmeta, potegao tabu teme i krenuo u odsudnu borbu za spas imovine grada koju su mu gradski oci, videvši njegovu odlučnost, dozvolili, što nije bila privilegija nekih njegovih prethodnika.

Takođe, tokom 2015. pravnosnažnom sudskom presudom vraćeno je od republike vlasništvo nad imovinom izletišta „Ćoška“ kojim je godinama gazdovalo Ugostiteljsko preduzeće Vranje. Grad u vezi sa tim predmetom treba da naplati troškove postupka koji iznose preko milion dinara, ali je račun UP Vranje već duže vreme u blokadi. Pravobranilaštvo se žestoko bori i da Hotel Vranje i ostali objekti UP Vranje budu vraćeni gradu jer su po lokaciji i emotivnom značaju lokalni, a ne državni.

Opstali su zahvaljujući tome što ih je grad održavao, renovirao i rekonstruisao bez pomoći države. Ipak, UP Vranje, kao i zgrada Haremluka koja sa Selamlukom čini jedinstveni deo celine „Pašinih konaka“ po sili novog Zakona o javnoj svojini pripala je državi i u tom smislu će borba za ove zgrade biti malo kompleksnija i zahtevaće više vremena.

- Od ostalih uspeha nabrojaću da smo od Ministarstva odbrane konačno uspeli da naplatimo štetu nanetu lokalnoj samoupravi i Mesnoj zajednici Dubnica koja je nastala kao posledica eksplozije vojnog magacina u Katunu pre petnaestak godina. Elektrodistribucija je tužbom tražila da joj grad plati 45 miliona dinara duga za struju.

Posle grčevite borbe pred sudom, uspeli smo da to potraživanje svedemo na 4,5 miliona sa kamatama. Od 6,7 miliona dinara koliko je od Grada tužbenim zahtevom tražilo preduzeće „Milenijum tim“ uspeli smo da to potraživanje svedemo na svega 52.500 dinara
- nabraja Mihajlović neke od najznačajnijih uspeha pravobranilaštva.

Pravobranilaštvo ovih dana bije odsudnu bitku za Pribojčićevu kuću iz koje treba da iseli dugogodišnjeg stanara - Književnu zajednicu koju predvodi Miroslav Cera Mihailović nakon okončanja sudskog postupka. Mihailović nekoliko godina odbija da se povinuje odluci Gradskog veća da zajednica na čijem je čelu napusti objekat pod zaštitom grada i države.

Dejan Dimić
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: