VRANJE: Veliki skup o trgovini ljudima

Lokalne vesti - Utorak 02.02.2016 - 12:56

Umrežavanje relevantnih institucija u Pčinjskom okrugu od izuzetnog je značaja za sprečavanje trgovine ljudima u procesu migratornih kretanja, zajednička je ocena sa skupa o ovim pitanima održanom u utorak u Vranju.

Trgovina među migrantima večita tema FOTO S. Tasić Trgovina među migrantima večita tema FOTO S. Tasić

U organizaciji NVO “Neksus” i grada Vranja skupu su prisustovali i predstavnici policije, lokalnih samouprava, centara za socijalni rad i nevladinog sektora.

Goran Krstić, inspektor PU Vranje, podsetio je na usku vezu između ilegalnih migracija i trgovine ljudima.

- Srbija je aktuelno tranzitno područje, naročito Pčinjski okrug, zbog svog geografskog položaja.  To uslovljava da je i to glavna tranzitna ruta za migrante ka Evropi.

Pojava ilegalnih migracija je na ovom području aktuelna od 2008. godine, s tim što je ekspanziju dobila 2015.

Državne institucije i građani na jugu Srbije su dali veliki doprinos u zbrinjavanju migranata, a samim tim i sprečavanju trgovine ljudima, tako da u našem regionu nije bilo registrovanih slučajeva trgovine ljudima.

Bilo je traganja za dvoje dece, ali su ona pronađena u prihvatnim centrima u Mitrovici i Beogradu
- kaže Krstić.

Trgovina ljudima, posle trgovine narkoticima, donosi najviše kriminalnog profita, podaci su policije, a žrtva može da bude svako.

Skup posvećen sprečavanju trgovine ljudima organizovan je u okviru projekta  „Unapređenje postojećih mehanizama za prevenciju migracija i trgovine ljudima“, koji sprovode NVO NEXSUS i grad Vranje, uz podršku Evropskog Progresa.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: