Vranje zalaže Dom kulture da plati PDV!

Lokalne vesti - Petak 08.07.2016 - 23:41

Grad Vranje duguje Poreskoj upravi 42 miliona dinara po osnovu PDV- a, koji će biti isplaćeni na rate, potvrdio je Ivan Stanković, gradski većnik zadužen za finansije.

Dom kulture kao obezbeđenje reprograma duga FOTO S. Tasić/OK Radio Dom kulture kao obezbeđenje reprograma duga FOTO S. Tasić/OK Radio

Ovo dugovanje dospelo je na naplatu 15. juna, a kako bi za gradski budžet bilo preveliko opterećenje da se od jednom izmiri čitava suma, zatražen je reprogram.



Stanković pojašnjava da je Poreska uprava od Grada tražila da stavi neki objekt u svom vlasništvu pod hipoteku, i to u tri puta većoj vrednosti od visine duga.



 - Shodno važećim zakonskim propisima zatražili smo da nam Poreska omogući plaćanje na rate.



Utvrđujemo koje bi objekte mogli da stavimo pod hipoteku. Jedan od predloženih je i zgrada novog Doma kulture, ali će biti potreban još neki.



Nadležni iz Imovinsko- pravne službe rade procenu, jer vrednost objekata koji  bi išli pod hipoteku mora da bude tri puta veća od od dugovanja koje imamo - kaže Stanković.



On dodaje i da je Grad Vranje finansijski sposoban da  mesečno izmiruje rate koje bi mu dolazile na naplatu, tako da ne očekuje nikakve probleme, nakon stavljanja hipoteke na objekte u vlasništvu grada.



Stanković kaže da je dug za PDV u maju dostigao cifru od 42 milona dinara najviše zahvaljujući građevinskim radovima koji su u ovom mesecu bili veoma intenzivni.



- Najveći deo faktura koje su u maju pristigle odnosi se na građevinske radove.



Poreska prijava za PDV je veoma jasna. Plaćanje PDV- a se prebacuje na teret onoga ko plaća radove, a to je Grad Vranje - kaže Stanković.



Stanković kaže da je plaćanje PDV-a na ovakav način ustvari neka vrsta finansijske gimnastike, a da svako to može da tumači na svoj način.



Stav Poreske uprave u vezi ovakvog načina plaćanja dugovanja ostao je nejasan, uz obrazloženje da ne smeju da daju  podatke, jer su tajni.



- Obaveštavamo Vas da, shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Poreska uprava svaki dokument, informaciju, podatak ili drugu činjenicu o poreskim obveznicima čuva kao tajni podatak - kaže se u saopštenju Uprave poslatom redakciji OK Radija.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: