VRANJSKE o medijima i krivičnom postupku

Lokalne vesti - Petak 24.06.2016 - 10:38

Vranje - U četvrtak je, u organizaciji nedeljnika “Vranjske” održan okrugli sto na temu “Uloga i funkcija medija u različitim fazama krivičnog postupka”, prvi u okviru projekta “Nezavisno novinarstvo za nezavisno sudstvo”.

Detalj sa skupa; FOTO Vranjske Detalj sa skupa; FOTO Vranjske

U projektu učestvuju novinari štampanih medija iz Vranja, Prijepolja, Kikinde i Loznice, a organizuje ga nedeljnik “Vranjske” u saradnji sa komitetom za ljudska prava “Yucom”.

Cilj da se kroz analizu lokalnih primera napravi analiza i set preporuka kako bi na nacionalnom nivou identifikovali probleme u sprovođenju krivičnog postupka i predložili njihova eventualna rešenja.

Moderator  okruglog stola Vukašin Obradović, vlasnik “Vranjskih” i predsednik NUNS-a je rekao da među novinarima nedostaje znanja o krivičnom postupku.

- Potrebno je poboljšati saradnju između novinara sa jedne i tužilaštva i policije sa druge strane, jer tu najčešće dolazi do nesporazuma – ocenio je Obradović.

Načelnik odeljenja policije u Vranju Saša Nedeljković je govorio o prvim radnjama koje u okviru krivičnog postupka preduzima policija i naglasio da je uloga medija vrlo bitna.

- Kako je prvih 24 časa od izvršenja krivičnog dela ključno, mediji ne bi smeli da svojim izveštavanjem ugroze tok istrage, niti da javnost usmere u pogrešnom pravcu – kazao je Nedeljković.

O najčešćim novinarskim greškama u izveštavanju o krivičnom postupku govorila je portparol Višeg javnog tužilaštva u Vranju, Leposava Jovčić.

- Najčešće se mešaju pojmovi “osumnjičeni” i “okrivljeni”, a često dolazi i do neovlašćenog objavljivanja u javnosti informacija o postupku i ličnih podataka, za šta su predviđene sankcije – rekla je Jovčić.


Jelena Petričević Mladenović iz Višeg suda u Vranju je istakla razliku u nadležnostima Osnovnog i Višeg suda i govorila o postupku pred sudom.

- Sudski postupak počinje optuženjem, a sudija kontroliše rad tužioca i ima pravo da traži dodatne dokaze i radnje i potvrđuje optužnicu – kazala je Petričević Mladenović.

 Predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković je govorio o osnovnom pravnom načelu o pretpostavci nevinosti i pravu javnosti na informisanje.

- Treba postaviti jasne granice kako bi se ostvario javni interes u informisanosti javnosti, a da se ne krši načelo o pretpostavci nevinosti – naglasio je Stanković.

A taj institut o pretpostavci nevinosti, koji je jasno teoretski pravno definisan se u praksi veoma često krši, smatra advokat Aleksandar Stojković.

- Krši se na svim nivoima, a stanje postaje dramatično, jer poslednjih godina ta kršenja dolaze sa najviših nivoa izvršne vlasti, bez ikakve odgovornosti – ocenio je Stojković.

Novinar “Vranjskih” Dejan Dimić, koji dugi niz godina izveštava o krivičnim postupcima, smatra da problem najčešće nastaje kada novinar od zvaničnih organa ne može da dobije informaciju na vreme.

- Tada novinari obično pribegavaju nagađanjima i korišćenju informacija iz nepouzdanih izvora.

Ipak, otvorenost državnih organa za davanje zvaničnih informcija se poboljšava
– ocenio je Dimić.

Okruglom stolu je, pored novinara medija učesnika projekta, prisustvovala i Zorica Jović, gradska većnica za kulturu i informisanje.

Projekat  “Nezavisno novinarstvo za nezavisno sudstvo” finansira Delegacija EU u okviru medijskog programa.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: