Vranjski BIC među vodećima u Srbiji

Lokalne vesti - Utorak 29.07.2014 - 13:02

Biznis inkubator centar u Vranju jedan je od najboljih u Srbiji, od 22 koliko ih ima u celoj zemlji.

Ivana Stošić, direktor BIC-a Vranje Ivana Stošić, direktor BIC-a Vranje

U poslednjih godinu dana ostvareni su veliki rezultati u smislu pomoći socijalno ugroženim grupama prilikom pokretanja sopstvenog biznisa.

Takođe, BIC proslavlja prvu godinu postojanja virtuelnog Biznis inkubator centra, koji je uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcerske podržao razvoj preduzetništva kod romske populacije.

– Rezultat ovog projekta je formiranje virtuelnog inkubatora za novoosnovana mala preduzeća, čiji su vlasnici pripadnici romske populacije sa juga Srbije.

Uz podršku naših donatora, korisnici projekta su osnovali 16 novih malih preduzeća, uposlivši na taj način 26 pripadnika višestruko marginalizovane romske populacije sa teritorija Vranja, Bujanovca, Vladičinog Hana i Vranjske Banje.

Vrednost projekta koji je finansiran preko Progres-a je 100.000 evra i Open Society Institute Budapest-a 22.000 dolara – kaže direktorka Biznis inkubator centra Ivana Stošić.

Pored virtuelnog inkubatora, BIC je pokrenuo projekat i koji se odnosi na podršku ženskom preduzetništvu.

– Ovaj projekat ima za cilj da pomogne razvoj ženskog preduzetništva i samozapošljavanja pružanjem finansijske podrške za započinjanje posla kroz nabavku opreme, kao i savetodavne pomoći firmama u vlasništvu žena koje već posluju.

Devet preduzetnica dobilo je opremu za pokretanje posla, a uz pomoć konsultanata BIC u Vranju, prošle su i kroz skraćenu obuku svih aspekata preduzetništva.

Kao rezultat svega toga, registrovale su svoje firme i počele sa radom. I ovaj projekat realizovan je uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Vrednost projekta je 61.760  dolara – kaže Stošićeva.

Stanari Biznis inkubator centra u Vranju su firme „Tarzan dani“, „Sekirče“, „Negaplast“, frizerski salon „F&D“, „Romale print“, „Eurostil“, „Eko dabar“, „Spartanec“, „Viktoria SH“, stolarska radnja za proizvodnju aluminijumske, PVC i drvene stolarije, zatim „Turki“, „Alija-AMN“, „Aksaraj“, „Tkač“, „Seni i Leni“, „Amazon florijan“, „Belo jagnje I“ i „Centar-BU“.

U okviru projekta podrške ženskom preduzetništvu otvorene su firme „Cvetna čarolija“, „Akademac team“, „My dent“, „Queen“, „Stim tex“, „Unique by Katarina“, poljoprivredno gazdinstvo Tanje Miladinović Kostić, „Unikat Una“, „Zvezdica Mia“ i „Diva farm“.

autor: Aleksandar Aca Stojković

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: