Vranju potreban uvoz psihijatara!

Lokalne vesti - Utorak 24.03.2015 - 12:51

Iako je dva puta otvarana, Dnevna psihijatrijska bolnica u Vranju ne radi, saznaje OK Radio.

osoblje odeljenja Psihijatrije u Vranju / foto: A.Stojkovic osoblje odeljenja Psihijatrije u Vranju / foto: A.Stojkovic

Kako se saznaje u vranjskom Zdravstvenom centru, odeljenje je zatvoreno jer nema ko od lekara da radi u njemu.

Od Ministarstva zdravlja je zatraženo odobrenje za zapošljavanje novih psihijatara, ali saglasnost u Vranje nije stigla.

– Paliativa je otvorena u vreme dok je doktorka Ksenija Trajković radila.

Ona je otišla u penziju, a umesto nje trebala je u priču da uđe doktorka Ljiljana Brzaković koja se odselila u Kovin.

Pokušali smo tada sa načelnikom Sašom Nikolićem da on preuzme i vodi Dnevnu bolnicu, ali je on u međuvremenu preminuo.

Ceo taj sklop okolnosti nas je naterao da tražimo od Ministarstva zdravlja saglasnost za upošljavanje novih psihijatara.

To do sada nije stiglo – kaže upravnik Bolnice Zvonimir Đorđević.

Načelnik odeljenja Psihijatrije u vranjskoj Bolnici Slobodan Stamenković kaže da je problem isključivo kadrovske prirode.

– Ne može niko sa odeljenja da se prebaci u Dnevnu bolnicu, jer po kapacitetima odeljenja treba nam osam lekara, a imamo ih šest.

Dakle, i na odeljenju nas je manje što nam predstavlja veliki problem.

Dva lekara su preminula, jedna doktorka je penzionisana i zbog toga smo poslali zahtev Ministarstvu za upošljavanje ili specijalizaciju postojećih doktora u Zdravstvenom centru.

Ta Dnevna bolnica je posebna organizaciona jedinica koja ima svoju šifru, svoju apoteku, istoriju bolesti i zato mora da ima čoveka, odgovorno lice koje će voditi tu bolnicu.

U suštini, jedan lekar je neophodan za Dnevnu bolnicu, a u perspektivi dva jer ne može celo odeljenje da se osloni na jednog čoveka – kaže Stamenković.

On dodaje da s vremena na vreme ima problema i na odeljenju Psihijatrije u smislu organizacije rada. Kako kaže, problemi se najčešće javljaju tokom godišnjih odmora.

– Ja se iskreno nadam da ćemo problem rešiti i da smo u Ministarstvu u prioritetima.

Čekamo da vidimo i kako će se rešiti sudbina Doma zdravlja, jer tamo u Dispanzeru za mentalno zdravlje rade četiri psihijatra.

To bi trebalo da ostane kao savetovalište i videćemo sa koliko ljudi. Tamo ima četiri, a nas u bolnici šestoro i to je problem, ništa drugo – kaže Stamenković.

Podsetimo da je juna 2013. godine tadašnja ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović otvorila Dnevnu psihijatrijsku bolnicu u Vranju.

Dogradnja objekta postojećeg odeljenja Psihijatrije koštala je devet miliona dinara, koju je finansiralo Ministarstvo zdravlja.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: