Vranju prete poplave, lokalna vlast na nogama!

Lokalne vesti - Subota 19.04.2014 - 14:15

U Vranju je na kvadratni metar od početka padavina palo 75 litara po kvadratu kiše, a samo u toku petka palo je 35 litara po metru.

Sa sednice Kriznog štaba Sa sednice Kriznog štaba

Iznoseći ove podatke, šef Odeljenja za vanredne situacije u Vranju Drakča Stanojković ocenio je da, po najavama metereologa, ovoga časa jugu Srbije, a Vranju naročito, preti velika opasnost od poplava i odrona.

- Vodostaj Morave povećan je za tri puta, od 40 na 120 kubika u minutu. Brana „Prvonek“ pod punom je kontrolom, i ima još prostora za punjenje.

Sve reke su u maksimalnom vodostaju, a u petak uveče Moštanička reka poplavila je deo autoputa kod tog sela.

Morava se izlila kod Zlatokopa i preti da se izlije naniže prema Vladičinom Hanu - rekao je Stanojković na hitnoj vanrednoj sednici gradskog Štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, u najvećoj opasnosti je Ribince, Trstenska reka može da ošteti put, a Veternica je već napravila odrone.

- Odrona ima i kod Belog brega i Pržara. Velika opasnost je bara kod Željezničke stanice koja raste i preti da prekine put Vranje - Ćukovac - rekao je Stanojković.

Na sastanku se čulo da kanalizacija još uvek ima mogućnosti da prima vodu, ali da je situacija sa donjim delovima grada blizu kritične.

U Grdeličkoj klisuri ima na putu ima tri odrona, a kod Vranja od odrona su ugoženi Pržar, Golemo selo i Drenovac, kao i Raški potok i Duboka dolina.

Prema procenama, ovim poplavama najviše su ugroženi putni pravci, ali i oko 15 kuća na teritoriji grada.
 
- Ne sedimo skrštenih ruku nego sve moramo da dočekamo spremni, bez obzira na praznike. Idemo na teren da hitno rešavamo probleme.

Već nas neki napadaju i mlate praznu slamu i kad vreme nije.

Odgovornost će sada snositi svako ko ne radi svoj posao - rekao je Antić i objasno da je, recimo, pred ponooć zvao zamenika direktora „Vodovoda“ Srđana Dekića koji mu se javio tek ujutru.

Iako Binička Morava, prema nekim procenama, raste metar na sat (!) u južnoj Srbiji za sada neće biti uvedene mere pripravnosti.

Gradonačelnik Antić sa ekipama je na terenu i najavljuje dežurstva od 24 časa, bez obzira što je vreme praznika.

Saša Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: