VRAŽJI KAMEN, pun legendi i života

Lokalne vesti - Nedelja 08.01.2017 - 00:31

Na dva do tri kilometra pre Trgovišta, sa leve strane nalazi se Vražji kamen, impozantne kupaste stene, a na jednoj od njih je crkvica posvećena rođenju Presvete Bogorodice.

Vražji kamen, simbol trajanja FOTO S. Tasić/OK Radio Vražji kamen, simbol trajanja FOTO S. Tasić/OK Radio

Kamene kupe, njih desetak, visoke su pedesetak metara. Lokalitet Vražji kamen podseća na mnogo poznatiju Đavolju varoš kod Kuršumlije.

Prema jednom predanju, đavoli su hteli da preokrenu tok Pčinje prema Bugarskoj i zato su kod sela Šajince pokušali da spoje njene obale.

Dovlačili su sa pčinjskih brda čitave stene, ali ćudljiviju reku nisu mogli da pobede. Najzad su otišli u Končuljsku klisuru, prema Kosovskom Pomoravlju.

Tamo su među kamenjem našli pravi gorostas. Uprtili su ga na leđa i vratili se natrag. No, kamen je bio veoma težak i na putu su često odmarali.

Kad su stigli u Klinovac, zapevali su prvi petlovi. Đavoli su onda bacili kamen pored jedne vodenice i nestali. I tako tog jutra pored  reke  osvanu Vražji kamen.

Bogorodičina crkva se danas nalazi pod zaštitom, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Crkvu Presvete Bogorodice  je krajem XIV veka podigao srpski vlastelin Dejan Marković uz blagoslov Cara Dušana, čijom je sestrom Teodorom Dejan bio oženjen.

Iako gledano iz podnožja, uspon do crkve uz stenu izgleda gotovo nemoguć, uskom kozjom stazicom se stiže do nje, bez umora i sa lakoćom.

A gore na vrhu stene, malena crkvica i pogled na dolinu Pčinje, koja sa te visine izgleda plava kao more. Pored crkve u toku su radovi, koje finansira opština, na sređivanjui izgradnji potpornih zidova.

Miroslav Petković, sveštenik u Trgovištu, kaže da radovi teku po planu, ali da su početkom decembra obustavljeni, zbog kiše i snega.

- Raščišćeno je dvorište, rade se potporni zidovi, a nakon toga bi trebalo da bude popločan i čitav plato oko crkve.

Malo smo stali sa radovima, zbog vremena. Kada će čitav projekat biti završen, sve zavisi od vremenskih uslova, tako da može da se desi i da radovi potraju do proleća - kaže Petković.

Prema jednom drugom predanju, narod je zidao crkvu kraj Pčinje i što bi sagradili preko dana, to bi đavoli u toku noći u ženskoj marami izneli na Vražji kamen.I tako je postala crkva na Vražjem kamenu.

U narodu gornje Pčinje živo je verovanje da Bogorodica u crkvi leči neplodnost kod žena.

Kruže priče da  žene koje ne mogu da imaju porod dolaze i kada nema nikog u crkvi nastružu malo praha fresaka i to piju, verujući da će potom dobiti porod.

Meštani dolaze u ovu bogomolju, ali se retko venčavaju i krste decu u njoj.

I o ovom običaju postoji predanje. Jednom su se zavoleli momak i devojka, on je bio jedinac i iz najbolje kuće, a ona najlepša u Pčinji, ali se njihove porodice nisu slagale i nisu htele da čuju za brak.

Na kraju su roditelji pristali na brak, venčanje je obavljeno u Bogorodičnoj crkvi na velikoj steni.

Kad su izašli iz crkve, mladoženja i mlada uzjahali su nakićene konje.
 

Njegov konj se zbog vike i sviranja uplašio, pošao nazad i pao niz liticu u provaliju.

Čim je to videla mlada  potrčala  je prema ivici stene, skočila i pala preko mrtvog mladoženje.
 
Lokalna samouprav u Trgovištu namerava da uloži sve sve svoje kapacitete, kako bi šira javnost saznala za ovu svetinju, najavljuje Srećko Dimitrijević, zadužen za oblast turizma u opštini.

- Cilj nam je razvoj turizma uopšte, ali i verskog turizma. Čitav lokalitet Vražji kamen sa crkvicom, je od izuzetnog značaja za našu opštinu, tako da nameravamo da radimo na njegovoj popularizaciji.

Ubeđeni smo da ljudi nedovoljno znaju o ovoj svetinji, ali i da bi sigurno voleli da je posete kada bi znali za nju.

Nameravamo da pored sređivanja prilaza, potpornih zidova i ostalog, radimo i na dovođenju turista i vernika ovde, kao i onoga što bi pored posete crkvi mogli da im još ponudimo
- poručuje Dimitrijević.

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku opštine Trgovište u okviru medijskog projekta izveštavanja o događajima iz ove opštine. Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: