Vrbica u Vranju (FOTO)

Lokalne vesti - Subota 12.04.2014 - 14:35

Vranje - Srpska pravoslavna crkva slavi Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći hrišćanski praznik, Uskrs.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Ovaj dan se slavi kao Lazareva subota jer se smatra da je tog dana Isus vaskrsao Lazara iz groba. Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Uskrs.

Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe i time simbolično predstavlja svečani Isusov ulazak u Jerusalim.  

U porti Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju u subotu se okupio veliki broj građana Vranja koji sa svojom decom, vrbovim grančicama, venčićima i zvončićima obeležavaju Vrbicu. 

Vrbove grančice građani dobijaju  i u samoj crkvi  gde je jutros održana  svečana liturgija

Vrbicu obično u crkvu nose deca u Lazarevu subotu popodne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu.

Na taj praznik se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

S obzirom da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da nije dobro na taj dan igrati i pevati.

Cveti se slave u nedelju pred Uskrs i  tim praznikom se obeležava ulazak Hristov u Jerusalim. Smatra se da je Hristos krenuo iz sela Vitanije i da je došavši pred Jerusalim zastao.

Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji je vaskrsao Lazara i mnogi su izašli da ga dočekaju sa palminim grančicama.

 U hrišćanskim knjigama opisano je da je na Cveti Hristos na magarcu ujahao u Jerusalim. Veruje se da je imao isceliteljsku moć i da je mnogim ljudima izlečio bolesti i rane.

Pred crkvom Svete Trojice u subotu je bila velika gužva, bez obzira što je padala slaba do umerena kiša.

 

Tatjana Stamenković

 

              

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: