VREME PAPRIKA: Vranje u saobraćajnom kolapsu

Lokalne vesti - Subota 01.10.2016 - 22:34

Prema važećoj odluci Grada Vranja vanpijačna prodaja poljoprivrednih proizvoda dozvoljena je subotom, u tačno određenim ulicama koje gravitiraju dvema pijacama u Vranju.

Nema mesta ni za automobile, nii za ljude FOTO S. Tasić/OK Radio Nema mesta ni za automobile, nii za ljude FOTO S. Tasić/OK Radio

Ovakva odluka s jedne strane nailazi na odobravanje kupaca i prodavaca, ali u isto vreme i na negodovanje tih istih, jer ulice nisu adekvatno mesto za prodaju voća i povrća, a pijačni kapaciteti ograničeni.

Da situacija bude još gora, ranijih godina u septembru i i oktobru, u jeku spremanja zimnice, odlukom gradske vlasti zatvarane su za saobraćaj ulice oko pijace kod Bujkovskog mosta, u samom srcu grada, koji je praktično bio paralisan još od petka, pa do nedelje popodne.

Jedan od načina za rešavanje ovog urbanog problem a bile su ideje da se robna pijaca sa Bujkovskog mosta izmesti negde drugde, a taj prostor prenameni za zelenu pijacu.
 
Takođe, s ovom namerom počela je da se gradi i pijaca u Oglednoj stanici , kako bi se rasteretile dve postojeće u Vranju.

Načelnik komunalne policije Srđan Stošić kaže da komunalna policija zajedno sa inspekcijom  obilazi  pijace, i nastoji da situaciju drži pod kontrolom u okvirima važećih gradskih propisa.

- Ne može da svako stavi robu i prodaje je gde hoće. Zajedno sa inspekcijskim službama radimo i produženo, uveli smo i dežurstvo petkom.

Pokušavamo da normalizujemo stanje koliko je to moguće. Dok se ne izgradi nova ili ne proširi postojeća, problem rešavamo ovako, koliko možemo.

Prošlog vikenda Nemanjima i Save Kovačevića su bile prohodne ulice, tako da nekako funkcioniše to da i prodavci mogu da prodaju, a i kupci da pazare
- kaže Stošić.

On pojašnjava da subotom komunalna policija pod kontrolom drži prodaju i u ulici Cara Dušana do zgrade zatvora, a da  se prodaja, naviše ka zgradi gradske uprave, ne dozvoljava.

Aktuelni direktor Direkcije za izgradnju Saša Sentić, kaže da u saradnji sa nadležnim službama i lokalnom samoupravom postoji volja da se izađe u susret i prodavcima i kupcima, ali u granicama važećih komunalnih propisa.

- U ovom  periodu se stvaraju velike gužve u u delovima grada oko pijaca, koje inače nemaju velike kapacitete trenutno, a iz godine u godinu tu su i gotovo nerešivi saobraćajni problemi u tim delovima grada.

Izaći ćemo u susret  i jednima i drugima, ali ta odluka mora da bude jednoglasna od strane svih nadležnih službi.

Odluka može da bude i takva da se opet zatvore ulice za saobraćaj u određenom periodu kada je prodaja najintenzivnija, kao ranijih godina
- kaže Sentić.

On rešavanje ovog problema vidi u izgradnji novih pijaca, kakva je ona koja se već gradi u Oglednoj stanici.

- Opet smo krenuli sa radovima na ovom projektu, tako da očekujemo da ona bude završena do kraja godine.

Samom izgradnjom ove pijace proširiće se pijačni kapaciteti i rasteretiti postojeće pijace u gradu
- poručuje Sentić.

Njegov prethodnik na mestu direktora u Direkciji Dragan Stojković kaže da je ranijih godina postojala ideja da se zabrani vanpijačna prodaja kod Bujkovskog mosta, da se  se robna pijaca sa ove lokacije izmesto kod glavne Autobuske stanice, a da se oslobođeni prostor koristi za prodaju poljoprivrednih proizvoda.

- Čitava ta priča nije išla preko Direkcije već preko Gradskog veća. Direkcija je samo izvršavala odluke GV o zatvaranju ulica.

Izgradnja pijace na Oglednoj stanici je ustvari početna ideja o postojanju manjih pijaca u svim delovima grada, kako bi se upravo rasteretile ove dve postojeće u širem centru gradskog naselja, a ljudima omogućilo da prodaju i kupuju - kaže Stojković.

Kako god, umesto da uvede red, Vranje pristalo da na neki način legalizuje nered, i dozvoli prodaju paprika i ostalih poljoprivrednih proizvoda  na pedesetak metara do ispred ulaza u samu zgradu Skupštine.

 

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: