VSSS: Legalizacija nelegalnog

Lokalne vesti - Petak 27.11.2015 - 12:28

Visoka škola primenjenih strukovnih studija u Vranju uspela je da deo zgrade na kome je tokom 2014. godine izvršena nelegalna rekonstrukcija i adaptacija sačuva od rušenja, potvrdio je za OK portal načelnik Sekretarijata za inspekcijske poslove Zoran Mihajlović.

VTTS: Sve u okvir zakona FOTO D. Dimić VTTS: Sve u okvir zakona FOTO D. Dimić

On kaže da je Građevinske inspekcija, koja je radila na ovom slučaju, donela zaključak kojim se obustavlja postupak izvršenja rešenja o rušenju rekonstrukcije i adaptacije dela podrumskih prostorija u toalete.

- Škola je u međuvremenu upisala pravo svojine na spornom delu objekta u Službi za katastar nepokretnosti u Vranju, a na osnovu zahteva za obustavu postupka izvršenja koji je podnela direktorka škole. Predmet je za nas zatvoren – poručuje Mihajlović.

On pojašnjava da je inspekcijska odluka doneta na osnovu izmena i dopuna Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole („Službeni glasnik“ broj 145 od 29. decembra 2014).

- U članu 1 tog zakona stoji da se rušenje objekta za koji je pokrenut postupak za upis prava svojine neće sprovoditi do pravnosnažnog okončanja postupka pokrenutog za upis prava svojine u skladu sa zakonom.

Verovatno će škola iskoristiti mogućnost novog zakona da legalizuju taj deo zgrade - navodi Mihajlović.

Grupa anonimnih profesora optužila je prošle godine aktuelnu direktorku škole Svetlanu Trajković da je bez prethodno pribavljene građevinske dozvole adaptirala deo zgrade i pretvorila ga u toalet, pri čemu je navodno potrošila oko tri miliona dinara.

Stvar je krajem 2014. godine stigla do Građevinske inspekcije Grada Vranja. Ona je donela rešenje kojim je utvrđeno da je Visoka škola „izvršila rekonstrukciju i adaptaciju južnog dela objekata po vertikali tj. izmeštanje sanitarnog čvora iz prizemlja u podrumski deo bez prethodno pribavljenog odobrenja za gradnju“.

Školi je naređeno da u roku od deset dana od prijema rešenja poruši izvedene radove na adaptaciji i rekonstrukciji, a ukoliko to ne učini da sledi rušenje prinudnim putem.

Kako škola nije postupila po naredbi, Građevinska inspekcija je 12. januara ove godine donela zaključak o dozvoli prinudnog izvršenja rešenja, odnosno naložila rušenje adaptiranog prostora.

Zaključak je školi dostavljen 16. januara, a dat na izvršenje JP „Vodovod“ 30. januara. Školu, međutim, od tada niko nije pipnuo.

Jedan od profesora škole koji je insistirao na anonimnosti kaže za OK portal kako se čudi „volšebnom pravnom preokretu“ u ovom slučaju.


- Ključno pitanje je kako je direktorka uopšte smela da započne adaptaciju dela škole bez dozvole?! Zar to nije kršenje zakona? Nije ona privatno lice, pa da to kasnije legalizuje.

Ona se nalazi na čelu jedne visokoobrazovne ustanove, obavlja javnu funkciju i mora poštovati zakone. Izjavila je, kao, da nije znala, a koliko znam nepoznavanje zakona ne može biti opravdanje
– kaže ovaj profesor.

Trajkovićeva je, međutim, oslobođena i pred pravosudnim organima po krivičnoj prijavi za ovaj slučaj obustavom postupka. Ona kaže da je pred pravosudnim i inspekcijskim organima dokazano da je u ovom slučaju „čista“.

- Za nas je taj slučaj završen, niko više to ne dovodi u sumnju. Taj deo škole je bio zapušten, nije ličio ni na šta.

Pogledajte šta smo mi uradili i kako sada to izgleda. Smešno je da nekome smeta, posebno što smo mi uspeli da sve uvedemo u pravne okvire - kaže Trajkovićeva.

Ona otkriva i da je škola podnela zahtev za legalizaciju dela zgrade u kome se nalaze toaleti.

- To je problem koji datira od pre četrdeset godina, mogli su moji prethodnici da to legalizuju tokom više ciklusa legalizacije, ali nisu.

Sve smo predali nadležnim institucijama i čekamo odgovor
- zaključuje Trajkovićeva.

Dejan Dimić

 


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: