VUČIĆ I HAN: Ima neka tajna veza

Lokalne vesti - Sreda 10.02.2016 - 13:10

Vranje - Kako je ranije najavljeno iz više izvora, premijer Vučić će u martu ove godine otvoriti dve fabrike u Vladičinom Hanu.

Ima li nade za  Han? FOTO D. Ristić Ima li nade za Han? FOTO D. Ristić

Muka je što se u čitavu priču jasno meša politika, pa je broj ljudi koji će se u tim fabrikama zaposliti iz dana u dan promenjljiv, sudeći bar po izjavama političara.

Reč je o pokretanju proizvodnje autodelova  turske kompanije „Teklas automotiv“ u prvom slučaju, kao i „Smelt ing”- a iz Makedonije, u čijim pogonima će se praviti užad za dalekovode.

Polazeći od zvaničnih dokumenata Komisije za dodelu državne pomoći, koji se odnose na projekat dodeljivanja ove vrste podsticaja kompaniji “Teklas automotiv“, jasno se vidi da su se Turci obavezali da u periodu od tri godine od dana potpisivanja ugovora otvore najmanje 400 radnih mesta.

Ovaj ugovor je potpisan krajem septembra prošle godine. Pred kraj 2015. godine, predsednik opštine Vladičin Han Branislav Tošić (SNS)  najavio je nakon upošljavanja prvih 400 radnika, angažovanje još dodatnih 400.

Narodni poslanik iz Vladičinog Hana Goran Mladenović (SNS) kaže da je u „Teklasu“ za pokretanje proizvodnje u martu planirano angažovanje prvih 100 ljudi.

- U narednih nekoliko meseci, nakon angažovanja prvih 100 radnika biće pozvano i preostalih 300.

Direktor kompanije „Teklas“ javio je da mu odgovaraju uslovi poslovanja, i da on želi ubrzano da sklopi aranžman za još 400 radnika.

 „Teklas“ ima nameru da uposli sve skupa 1.200 radnika, kada krene sa rekonstrukcijom i druge hale nekadašnje „Sloge“, gde će biti smeštena proizvodnja, što  znači još dodatnih 400
- pojašnjava Mladenović.

To praktično znači da bi „Teklas“ trebalo da o eventualnom dodatnom dobijanju državne pomoći i angažovanju radnika po tom osnovu, potpiše dodatne ugovore sa Vladom, pod uslovom da mu ta pomoć i bude odobrena.

Drugačije rečeno, upošljavanje 800 radnika trenutno se može podvesti pod reči želja, namera, potreba, ali ne i konkretan dokument kojim sve to dobija institucionalnu potvrdu.

Sa druge strane, Nacionalna služba za zapošljavanje je za rad u fabrici „Teklas automoitiv“ uputila oko 300 nezaposlenih lica sa evidencije iz Vladičinog Hana i oko 20 iz Surdulice.

Što se tiče vrste i stepena stručne spreme, kako kažu, upućenih lica, reč je o osobama sa srednjom stručnom spremom i zanimanjem iz oblasti mašinstva i elektrotehnike.

Branislav Miljković (LDP), pomoćnik predsednika za privredu i razvoj u opštini Vladičin Han, kaže da je programom sa “Teklasom” predviđeno da taj projekat traje tri godine i da je planirano da za te tri godine bude upošljeno najmanje 400 ljudi.

- U svim aktima koji se tiču ovog projekta, pominje se 400 radnika. Od otuđenja zemljišta, koje je bilo u vlasništvu lokalne samouprave, pa do rešenja Komisije za dodelu državne pomoći - kaže Miljković.


U „Smelt ing”- u, drugoj fabrici koju će premijer Vučić otvoriti u Hanu, prema najavama Gorana Mladenovića, biće angažovano od 25 do 60 radnika.

Kako god, iako izbori još uvek nisu zvanično raspisani, sudeći prema iskustvima iz ranijih godina višestranačkog života, u kampanji se asfaltira, gradi, rešavaju socijalna pitanja, a u Vladičinom Hanu zapošljava čak 1.200 ljudi.

Ili toliko nekako.

S.Tasić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: