VUK: Zakon jači od potreba dece

Lokalne vesti - Ponedeljak 31.08.2015 - 10:47

Roditelji učenika II/6 OŠ „Vuk Kaadžić“ u Vranju, njih 22, podneli su Školskoj upravi u Leskovcu zahtev za hitno rešavanje problema svoje dece.

Zašto postoje škole? FOTO T. Stamenković Zašto postoje škole? FOTO T. Stamenković

Od kako su pošli u školu, a od septembra polaze u treći razred, učenici ovog odeljenja, prema svedočenjima roditelja, diskriminisana su u odnosu na ostalu decu.

Sve je počelo kada su deca upisala prvi razred i kada ih je preuzela učiteljica Irena. Ona je odmah, posle dva meseca, podnela zahtev za stalnu vizu u Švedskoj, pa je izvesno vreme provodila  u toj zemlji, a ponekad bi došla i da radi sa decom u Vranju.

Kada je Irena uspela da se dokopa Švedske, decu, ni krivu ni dužnu, volonterski preuzima učiteljica Marija Dejković.

U međuvremenu su deca, opet ni kriva ni dužna, menjala učionice, menjala učiteljice, u najtežem razredu, jedva znala šta rade…I tako se zavšio prvi razred.

Početkom drugog razreda Ireni je odobrena viza, pa daje otkaz i napušta školu a decu preuzima Marija Dejković.

Najzad stvari su se konačno, kako-tako, sredile, pa je decu kroz skoro ceo drugi razred vodila Marija  Dejković. No, na kraju godine, negde u junu, roditeljima je poručeno da će deca najverovatnije dobiti novu, njima potpuno nepoznatu učiteljicu.

Naime, za sedam učiteljica, koje bi trebalo da preuzmu prvi razred, ima samo šest odeljenja, pa bi „višak učiteljica“, čije ima u ovom času nije poznato, trebalo da preuzme III/6, kao njihova treća učiteljica u tri razreda.

To je ono protiv čega se bune roditelji, koji traže da Dejkovićeva ostane  sa njihovom decom,  a da škola, jednom, svoje probleme rešava preko leđa neke druge dece.

- Šta su naša deca skrivila da svake godine menjaju učiteljicu, učionicu, kompletno okruženje? Želimo Dejkovićevu za učiteljicu, ne zato što želimo Dejkovićevu, nego zato što su se deca na nju navikla i što i naša deca imaju pravo na obrazovanje kao bila koja druga - kaže jedan od roditelja.
 
- Ako zahtev ne bude rešen u našu korist decu 1. septembra nećemo uvesti u učionicu. Da se zna nemamo ništa protiv nove učiteljice za koju ne znamo ni koja će da bude, ali imamo protiv diskriminacije koja se vrši nad našom decom - kaže drugi.

Direktor škole Dušan Stevanović Grobar kaže da rešenje problema nije u rukama škole.

 - Marija Dejković je imala ugovor na određeno vreme koji joj ističe 31. avgusta. U našoj školi imamo dve učiteljice koje su tehnološki višak, i jedna od njih će preuzeti III/6.

To je po zakonu, a zakon je iznad svih nas. Ja bih voleo da Marija ostane, ali to nije moguće. U ponedeljak, nakon sednice ćemo znati ime nove učiteljice.

Roditelji su nezadovoljni, mogu i da ispišu decu iz škole, ali Mraiju time neće moći da vrate - kaže Stevanović.

I sad šta? Čini se da se egzistencijalni problemi učitelja i škola prelivaju tamo gde im nije mesto - u obrazovni proces, a direktno na štetu dece.

Kako će se ova nevesela priča završiti u ovom času nije mnogo izvesno, ali već sada je jasno da niko neće odgovarati, pa čak i moralno, za situciju u koju su dovedena deca, ni kriva ni dužna.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: