Zatvorena prva apoteka, sledi nastavak

Lokalne vesti - Sreda 16.08.2017 - 10:28

Po planu konsolidacije Apotekarske ustanove Vranje, nedavno je zatvorena apoteka u ulici Partizanski put, a u narednom periodu uslediće nova zatvaranja u gradu ali i okrugu.

Sigurna samo apoteka na šetalištu u centru FOTO: D. Ristić/OK Radio Sigurna samo apoteka na šetalištu u centru FOTO: D. Ristić/OK Radio

U budućem periodu nas očekuje drugačija mreža gradskih apoteka, a sve sa ciljem da Apotekarska ustanova stane na svoje noge, kaže Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika Vranja za zdravstvo i koordinator radne grupe za konsolidaciju ustanove.

Apoteka u Donjem Vranju je bila nerentabilna i to je bio razlog za njeno zatvaranje.

- Mi smo imali ideju da tu otvorimo i ambulantu, pa da apoteka bude u sklopu ambulante, ali kako vranjski ZC nema raspoloživi medicinski kadar, to nije bilo moguće.

Gledamo da apoteke vezujemo za ambulante, kako bi pacijenti mogli da odmah nakon pregleda dobiju i lekove, pa smo zbog toga otvorili apoteku u ATD-u
– kaže Stajić.

Tu zatvaranjima nije kraj, pre bi se moglo reći da je samo početak, jer katanac čeka sve nerentabilne objekte.

U Vranju će sigurno u funkciji ostati samo apoteka na gradskom šetalištu, kao najstarija i najposećenija u gradu.

- Uputili smo predlog Gradskom veću da se radno vreme ovog objekta produži na 24 časa dnevno, što bi trebalo da potvrdi i Skupština grada.

Pored nje, ostaće i apoteke u sklopu Doma zdravlja i ambulante u Oglednoj stanici, koje svakog dana rade sve bolje i bolje.

Generalno, snabdevenost je sada mnogo bolja i imam utisak je da se poverenje građana vraća u državne apoteke
– ocenjuje Stajić.

Pored gradskih, biće zatvorene i neke apoteke u susednim opštinama, jer nije došlo do dogovora da njihove lokalne samouprave uzmu učešće u sufinansiranju.

Taj predlog je predsednicima opština u okrugu upućen još zimus, ali na naše iznenađenje, dogovor nije postignut, navodi Aleksandar Stajić.

- Iako je bilo nekih obećanja, do sada nije uplaćen ni jedan dinar i samim tim su te opštine svojim neodgovornim ponašanjem ugrozili dostupnost lekova svojim sugrađanima.

Neki od predsednika susednih opština su se čak drznuli i krenuli da iz nekog razloga dovode privatne apoteke, a nisu omogućili državnoj apoteci da opstane na njihovoj teritoriji.

Zbog toga će ostati samo zakonski minimum apoteka sa minimalnim radnim vremenom, tako da građani neće više imati pogodnost da imaju veći broj državnih apoteka sa svim lekovima
– najavljuje Stajić ne precizirajući koliki je taj minimalni broj.

U okviru konsolidacije Apotekarske ustanove, nedavno je sproveden i socijalni program, kojim je broj zaposlenih sa 96 smanje na 54.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: