Zaustavljena rekonstrukcija krova Muzeja

Lokalne vesti - Četvrtak 04.09.2014 - 08:28

Dugo najavljivana rekonstrukcija krova Narodnog muzeja u Vranju, tek što je počela prvog septembra, odmah je stopirana zbog padavina.

Narodni muzej Vranje Narodni muzej Vranje

Ivođač radova firma ,,Noveko” trebalo bi do kraja oktobra da završi sanaciju krova, ove zvanično najstarije kuće u Srbiji.

Direktor ove ustanove Dragan Dejanović, kaže da su
sredstva za taj posao  u iznosu od oko četiri miliona dinara obezbeđena iz budžeta Grada Vranja.

- Rekonstrukcija podrazumeva zamenu krovnog pokrivača i saniranje krovne konstrukcije, koja je u veoma lošem stanju.

To će u izvesnoj meri promeiti izgled zgrade, s obzirom da se stavlja nova ćeremida. Ona je prilagođena standardima zaštite, ali je I starinskog izgleda.

Na prvi pogled će izgledati kao da je stara, što se tiče oblika i boje, a ustvari  je potpuno nova. Iako su radnici postavili skele, zbog kiše morli smo da prekinemo radove.

S obzirom da su padavine najavljene i za kraj nedelje, sigurno nećemo moći ništa da radimo dok kiša ne prestane - kaže Djanović.

Narodni muzej u Vranju smešten je u zgrdai selamluka Pašinog konaka, koja je sagrađena  još davne 1765. godine. Osnovan je 1960. godine.

Vremenom je prerastao u muzej kompleksnog tipa sa nekoliko zbirki, arheološkom sa numizmatičkom, etnološkom, istorijskom i zbirkom savremenog slikarstva.

Slađana Tasić
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: