Završena berba aronije

Lokalne vesti - Nedelja 10.08.2014 - 09:45

Vranje – Završena je berba sibirske aronije na gazdinstvu Tasić u Korbevcu kod Vranjske Banje koje je jedno od najvećih uzgajivača na jugu Srbije ovog, izuzetno lekovitog ploda.

Porodica Tasić u svom aronijaku Porodica Tasić u svom aronijaku

Glava porodice Goran Tasić (42), navodi da je ove godine zbog nepovoljnih vremenskih prilika, obilne kiše, rod umanjen za 20 odsto.

- Ubrali smo 800 kilograma ploda aronije sa 360 stabala. Kakvo nas je vreme pratilo prezadovoljni smo.

Važno je da je kvalitet ploda prvoklasan i da je organskog porekla. Naš zasad  je od 2006. godine, došli smo do 200 sadnica u četvrtoj godini, 2009. godine, a danas imamo 360.

Svako stablo daje više od dva kilograma što je za organsku proizvodnju veliki uspeh – navodi za OK Radio Tasić.

Zasad je posadio na brdu iznad kuće i mahale u kojoj živi. U poslu mu pomaže supruga Slađana (35), otac Milan (70), majka Desanka (69), sin Nemanja (13), a povremeno i ćerkica Miljana (9).

Tasići su poznati po svojim proizvodima od aronije, posebno po mešavini ploda i kvalitetnog meda što je zaštitni znak njihove prouzvodnje. Imaju svež, osušen plod, sok, sirup…

Aronija je izuzetno dobra za podizanje opšteg imuniteta kod dece, ali i kod odraslih. S jeseni ubiru list aronije i od njega prave lekovit čaj, za detoksinaciju organizma.

Ovo vredno domaćinstvo bavi se isključio organskom proizvodnjom voća i povrća i prvi su u Pčinjskom okrugu koji su dobili zvanični Sertifikat za proizvodnju.

- Posadili smo: aroniju, kupinu, dunju, šljivu, jabuku, domaći beo kukuruz i pasulj. Sada je u toku berba kupina – navodi Tasić.

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: