Završeno uređenje ZGRADE NAČELSTVA

Lokalne vesti - Utorak 19.01.2016 - 11:21

Sređivanje unutrašnjosti zgrade Načelstva Pčinjskog upravnog okruga u Vranju završeno je krečenjem nekadašnje sale za venčanja, potvrdio je Slaviša Bulatović, načelnik okruga.

Jedna od najlepših zgrada s početka 20. veka; Foto: S. Tasić Jedna od najlepših zgrada s početka 20. veka; Foto: S. Tasić

Renovirane su sve kancelarije inspekcijskih službi, sređivani su, hodnici, postavljan je laminat, a kupljeni su i novi kancelarijski stolovi.

- Uslovi u kojima su inspektori radili su bili stvarno neprimereni, a kancelarije u stanju koje ne priliči ovakvim službama.

Ostalo je da ove godine promenimo stolice i ormare. Sređivali smo i toalete. Čitav posao koštao je oko 1,2 miliona dinara, a sredstva smo dobili od Ministarstva finansija.

Zgrada je pod zaštitom države, kao spomenik kulture. Mi smo pre početka radova dobili sve neophodne dozvole
- kaže Bulatović.

Unutrašnjost zgrade Načelstva nije sređivana godinama, kažu zaposleni. Primera radi, sadašnja konferencijska sala, a nekadašnja prostorija gde su se obavljala venčanja, nije krečena 30 godina.


U njoj je popravljen i sat, ali i ofarban grb Vranja.


Zgrada Načelstva jedan je od simbola Vranja. Njena gradnja završena je 1908. godine, prema projektu beogradskog arhitekte Petra Popovića.

U vreme Kraljevine Srbije podignuta je za potrebe administracije Okružnog načelstva, i danas predstavlja kulturno dobro od velikog značaja.
 
Objekat je građen u maniru srpsko-vizantijske arhitekture. Zgrada Načelstva  ubraja se u jednu od najlepših zgrada tadašnje Srbije.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: