ZC: Pada tender za tenderom, šteta MILIONSKA

Lokalne vesti - Ponedeljak 19.10.2015 - 07:41

Servis za popravku i održavanje medicinske opreme „Mediteran plus“ iz Boleča dobio je postupak za zaštitu ponuđača u postupku javnih nabavki protiv Zdravstvenog centra Vranje zbog čega je postupak javne nabavke za održavanje medicinske opreme poništen u celini, a ZC obavezan da plati 80.000 dinara na ime troškova postupka.

Bolnica: Ima li izlaza FOTO S. Stojković Bolnica: Ima li izlaza FOTO S. Stojković

Republička komisija za zaštitu prava ponuđača primila je zahtev firme iz Boleča 20. maja ove godine po javnoj nabavci JN 11/15, partija 38 - održavanje medicinske opreme, konkretno za servis aparata za anesteziju i respiratora „Drager“.

- Naručilac je - istakli su u zahtevu predstavnici bolečke firme - prilikom sastavljanja konkursne dokumentacije eliminatornim uslovima, suprotno zakonu, diskriminisao veliki broj  ponuđača, zapravo im naizgled dozvolio učešće, a da je u startu bilo jasno da previđene uslove može da ispuni samo onaj koji je u konkretnom odnosu sa proizvođačem opreme (misli se na „Drager tehniku“ koja je jedini ovlašćeni servis proizvođača „Drager“ u Srbiji).

Komisija je u obrazloženju svog rešenja na štetu ZC insistirala na tome da se u postupku javne nabavke mora poštovati član 10 Zakona o javnim nabavkama po kome je naručilac dužan  da „omogući što je moguće veću konkurenciju“, kao i da u stavu 2 piše da „ne sme ograničiti“ konkurenciju, te da ne može onemogućavati bilo kog ponuđača „korišćenjem diskriminatorskih uslova, tehničkih specifikacija i kriterijuma“.

 
Stručnjaci „Drager tehnike“ godinama održavaju navedenu opremu u vranjskoj bolnici i  jedina su firma na području Srbije koja ima sertifikat i status ovlašćenog servisa proizvođača „Drager medical GmBH“ čiju opremu ZC u navedenoj grani ima.


Takođe, korisna je informacija da je prošle godine već delimično poništen tender odlukom Komisije u Beogradu po kome je posao održavanja i servisa opreme tada dobio sada oštećeni „Mediteran plus“, upravo iz navedenog, kao ključnog razloga - jer nisu ovlašćeni servis.

Zahtev je podnela „Drager tehnika“, naplativši tada od ZC 80.000 dinara za troškove postupka, tako da je ovde na delu pravi mali rat za posao održavanja medicinske opreme ZC Vranje.


- Kada je „Mediteran plus“ dobio posao,  jedan visoki funkcioner iz menadžmenta ZC Vranje insistirao je da se progura baš firma iz Boleča umesto proverenog servisera „Drager tehnike“.

I to samo zbog toga što je „Mediteran plus“ donator Fondacije Dragica Nikolić. Taj lekar i rukovodilac, ali i član SNS, vršio je konstantan pritisak na tendersku komisiju kako bi firma iz Boleča prošla na tenderu.

Dok sada nemamo realizovan tender, a samim tim ni servisiranu opremu, imamo situaciju da se operacije rade, da pacijenti leže na stolu i podvrgavaju se raznim zahvatima, a da aparati nemaju servisera, niti produženu servisnu knjižicu.

Daj bože da se nešto nepredviđeno ne desi jer je ovo igranje sa zdravljem pacijenata - kaže izvor OK portala iz ZC koji je insistirao na anonimnosti.

Upravnik bolnice Đorđević insistira na tome da se komisije za javne nabavke ZC drže zakona i propisanih kriterijuma.

- Po Zakonu o javnim nabavkama, obavezni smo da odbijemo neodgovarajuću ponudu, ma koliko ona bila jeftinija. Uvek je kvalitet u prvom planu.

To što se potom javlja masa nezadovoljnih učesnika na tenderu je druga stvar, ali mi smo sigurni da smo svoj posao odradili u skladu sa zakonom i interesima zdravstvene zaštite – navodi Đorđević.

Zdravstveni centar Vranje izgubio je ove godine zbog raznih propusta prilikom organizovanja tendera veliki broj postupaka pred Republičkom komisijom za zaštitu prava ponuđača.

Imajući u vidu da je prosek plaćenih troškova postupka oko 80.000 dinara, pričinjena je milionska šteta.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: