ZC: Smenski rad još uvek na sudu

Lokalne vesti - Nedelja 11.09.2016 - 12:58

Jedan broj lekara ZC u Vranju dobio je procese protiv matične ustanove za nadoknadu smenskog rada, a još desetine procesa koje vode medicinski tehničari i sestre su u toku, saznaje OK Radio.

Ima li nade? FOTO S. Tasić/OK Radio Ima li nade? FOTO S. Tasić/OK Radio

Po našim saznanjima, procesi se vode za period od 2012. do 2013. godine, kada ZC nije obračunavao naknade za smenski rad, što je po dotadašnjem Zakonu o radu bio dužan.

Nakon najnovije verzije ovog zakona iz 2014. godine, isplata ove naknade je regulisana drugačijim rešenjima, tako da je u vranjskom ZC-u sporan period od pre usvajanja zakona.

Sagovornik OK Radija koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da je do masovnih tužbi radnika ZC-a došlo nakon što je rukovodstvo nova zakonska rešenja primenila retroaktivno.

- Tako ispada da su nam ove naknade isplaćivane i pre usvajanja zakona, a to nije tačno, pa smo bili prinuđeni da se obratimo sudu.

Pored naknade za smenski rad, sporna je i naknada za rad nedeljom, kao i naknada za putne troškove
– navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, veliki broj lekara je na sudu već dobio sudske sporove po ovom pitanju, ali sporovi koje vodi srednje i niže medicinsko osoblje, medicinski tehničari, sestre i spremači su još u toku i „neobjašnjivo su spori“.

On navodi i da advokati koji vode ove sporove imaju utisak da se u odugovlačenje ovih sporova umešala „viša sila“, odnosno da postoje intervencije sa „višeg mesta“ da do okončanja ne dođe ili dođe što kasnije.

Advokati koje je kontaktirala redakcija OK Radija posredno su potvrdila navode radnika ZC-a, ali niko od njih nije bio spreman da govori javno o ovoj temi.

Jedan vranjski advokat koji je zastupao grupu lekara u sporu protiv ZC-a, potvrdio je da su neki od njegovih klijenata dobili sporove, a neki su uspeli i da ih naplate.

- Neki od njih su dobili presude, ali ne i novac, jer je račun ZC trenutno u blokadi, pa još uvek čekaju na naplatu – kaže ovaj advokat.

Niko sa sigurnošću ne može da kaže o kojoj ukupnoj sumi novca je reč, ali je sigurno da se radi o desetinama tužbi, jer su se sudu obratili radnici ZC sa gotovo svih odeljenja.

Pojedinačne vrednosti svakog spora su vrlo različite, ali neke dostižu sume od više od sto hiljada dinara, otkriva izvor OK Radija.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: