ZC Vranje: Stankoviću, gde će ti duša?

Lokalne vesti - Četvrtak 24.07.2014 - 11:16

Rukovodstvo Zdravstvenog centra u Vranju oglasilo se otvorenim pismom predsedniku Kooordinacionog tela Zoranu Stankoviću povodom problema oko otvaranja porodilišta u Preševu.

Otvoreno pismo ZC Vranje Otvoreno pismo ZC Vranje

Iako je ovo porodilište, u koje je uloženo čak 1,5 miliona evra, završeno još krajem februara, ono još uvek ne radi, jer nema stručnjaka neophodnih za rad te ustanove.

Na tribini OK Radija koja je održana sredinom juna u Preševu, Zoran Stanković za kašnjenje početka rada porodilišta optužio je lekare iz Vranja, koji po njemu odbijaju da rade u Preševu i tako opstruiraju rad ove ustanove.

OK Radio o tome je pisao u okviru projekta o vladavini prava, a ozbiljne reakcije stigle su u otvorenom pismu ZC, koje ovde prenosimo u celini.

Poštovani Gospodine Stankoviću,

Već duže vreme stižu Vaše izjave u vezi porodilišta u Preševu, koje su, najblaže rečeno,  neodmerene, mada mogu da se upotrebe i mnogo oštrije reči.

Uporno tvrdite kako rukovodstvo vranjskog Zdravstvenog centra vrši opstrukciju otvaranja porodilišta u Preševu, što nije istina, a a čega ste ste i Vi, kao iskusan lekar, uz to i sudski veštak, itekako svesni.

Prvo, Zdravstveni centar u Vranju nikada nije dobio zvaničan zahtev za upućivanje svojih ginekologa u Preševo koji bi radili u tamošnjem Porodilištu. To, prosto, znači, da nismo mogli da odbijemo nešto od nas nije ni traženo.

Drugo, još važnije: za porađanje žena nije potrebno samo prisustvo ginekologa, jedne babice i stola na kome bi se žena porodila. To je mnogo složeniji proces nego što Vi, očigledno, mislite.

Pored ginekologa, potrebno je da pri porađanju bude prisisutan još jedan ginekolog, zatim anesteziolog, transfuziolog, instrumentarka, neonatolog, hirurg i još najmanje dve babice. I sve to u toku dvadesetčetiri sata jer se porođaji ne naručuju u određeno vreme. To znači, da sve ove kadrove treba pomnožiti sa četiri kako bi u svakoj smeni bio adekvatan broj izvršioca.

Pri svakom porođaju su moguće komlikacije, koje, ponekad, moraju da se rešavaju na licu mesta. Mišljenje da će bilo koje kompilikacije da se šalju za Vranje, ne može da se prihvati, jer one, a Vi to, nadamo se, dobro znate, moraju da se rešavaju na licu mesta i u što kraćem roku, jer bi, u suprotnom, posledice bile katastrofalne.

Dakle, ako porođaj ne teče onako kako svi želimo i ako se ukaže potreba da se žena hitno operiše „carskim” rezom, kako ste zamislili da se ta operacija uradi u porodilištu koje uopšte nema operacionu salu niti ekipu koja to miže da uradi?
 
Zbog toga je i zakon predvideo da svaki porođaj rade najmanje dva ginekologa. Zbog mogućih komplikacija tu mora da bude i jedan hirurg. I njega nema u preševskom Porodilištu. Kako onda mislite da se operišu takve žene, u usanovi koja i nema operacionu salu?
 
Ali, neka i ne bude operacione sale. Šta ako, i pri takvom porođaju kakav ste Vi zamislili, dođe do komplikacija, pa žena izgubi veću količinu krvi? Kako mislite bez trasfuzije da nadoknadite krv i makar ženu pripremite za transport do Vranja?
 
Ako i prihvatimo rad Porodilišta bez ovakve ekipe, i ako se porođaj obavi bez komlikacija, šta dalje sa novorođenčetom, kakav je dalji njegov tretman? Ko će u narednom preiodu da se brine o njemu? U Preševu nema ni neonatologa koji, takođe po zakonu, mora da prihvati novorođenče. Možda ste mislili da se ono, odmah nakon porođaja, uputi u Vranje. To je najbolja varijanta, ali i tada mora da ga najpre zbrine neonatolog. Medjutim, ako svaka beba, nakon porođaja, ide za Vranje, onda se postavlja pitanje kakava je svrha takvog Poroidilišta.
 
Pa, gospodine Stankoviću, ko opstruira rad preševskog Porodilišta: Mi, koji hoćemo da radimo po zakonu, jer drugačije ne umemo niti smemo, ili Vi koji sve ovo niste uzeli u obzir? A odlično znate da bez toga nema adekvatne medicinske pomoći, pa makar ona bila potrebna u Beogradu, Vranju, Preševu ili na Babinom Kuku.

I potpuno su u pravu naši ginekolozi koji su odustali od rada u ovakvim neadekvatnim uslovima, a zašto ne reći - i od honorara koji im je ponuđen.  
 
Vaša neodmerena izjava je povukla i druge komentare povezane sa mitom i korupcijom, o čemu, zaista, ne vredi da se govori!
.
Pozdravljamo stav Ministarstva da se izgradi porodilište u Preševu, koje, kako rekoste na otvaranju, košta oko 1,5 miliona evra, ali nam nije jasno, da nema para za završetak Hiruškog bloka u Vranju, koji već godinama propada, a koji ima veliki medicinski i strateški značaj ne samo za Vranje nego i za čitav region, pa i šire.

Dovršetkom Bloka, Vranje bi dobilo najmodernije operacione sale, jedinice intenzivnih nega, adekvatno i brzo ukazivanje pomoći i lečenje obolelih, za šta imamo kadrove i priznate stručnjake, a naše tercijalne ustanove bi bile rasterećene pritiskom koji vršimo slanjem naših pacijenata.

Pismo je javnosti upućeno 22. jula, a potpisano je sa Rukovodstvo Medicinskog centra u Vranju.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: