ZDRAVSTVO U VRANJU: Fali sve, ali se borimo

Lokalne vesti - Petak 15.07.2016 - 23:38

Stanje u zdravstvu u Vranju najčešće zavisi od dobre volje Beograda, Boga ili pak lokalne politike, jer rešenje svih problema na koje se pacijenti žale i sa kojima se zdravstveni radnici susreću nalazi se u trouglu koji čine ove tri sile.

Bolnica u Vranju: Ima li izlaza? FOTO S. Stojković/OK Radio Bolnica u Vranju: Ima li izlaza? FOTO S. Stojković/OK Radio

I dok se pacijenti najčešće žale na duge liste čekanja za specijalističke preglede, za koje kažu da znaju da potraju i po tri meseca i da uprkos tome što imaju  redovno zdravstveno osiguranje najčešće pribegavaju da usluge  potraže u nekoj od privatnih ordinacija, dotle nadležni uveravaju da za time najčešće nema potrebe.

Mnogi pacijenti na osnovu svog ličnog iskustva tvrde da već duže vreme po laboratorijama nema reagenasa, špriceva, injekcija, a specijalistički pregledi se zakazuju na po tri, četiri, pa i šest meseci.

Upravnik opšte bolnice u Vranju  Zvonimir Đorđević  podseća da se zakazivanje pregleda od nedavno vrši  kroz Integrisani zdravstveni informacioni sistem, i da tu više ne bi trebalo da bude problema.

- Zakazivanje vrše lekari opšte prakse, jasno su određeni termini, kada se oni popune, prelazi se na sledeće ili se ide na neko drugo mesto da se zakaže, ako ne može u Vranju.

Do sada, za sve one koji su hitni slučajevi nije se čekalo na preglede, a za sve one koji nisu hitni, čekalo se na pregled i na kontrole do mesec dana.

Što se pak tiče aparature, sva je trenutno u funkciji. Imali smo probleme sa ultrazvukom na rendgenu, jer  se monitor pokvario.  

Mi smo to premostili tako što smo stavili običan monitor i to može da funkcioniše i u proceduri smo da to rešimo
- pojašnjava  Đorđević.


Što se pak sanitetskog materijala tiče doktor Đorđević navodi da je situacija takva da povremeno dolazi do toga da nečega nema.

Trenutno nema velikih rezervi pojedinih lekova za pacijente  koji su imali infarkt, ali  se to nadoknađuje drugom linijom davanja terapija.

Takvi pacijenti često i izbog samog procesa lečenja bivaju poslati na dalje lečenje u Niš, pa male zalihe takvih lekova ne utiču na njihovo zdravlje i oni ne trpe nikakve posledice.

- U bolničkoj laboratoriji problem najčešće nastaju zbog kašnjenja tendera.

U laboratoriji trenutno nema svih reagenasa. Pacijenti odlaze da rade analize negde drugde, ali će im troškovi biti refundirani.

Tender bi trebalo da bude uskoro raspisan i reagensi nabavljeni. Nismo u stanju da predvidimo koliko će se ljudi razboleti.

Imamo neka određena sredstva, kupimo za njih reagense, ali se desi da se razboli veći broj ljudi, i to potrošimo brže pre planiranog roka
- kaže Đorđević.

Da se zaključiti da zbog ograničenog budžeta koji se dobija od RFZO za kupovinu potrebnih sredstava za rad i njihove kontrole, ovakva praksa dovodi do toga da se sa računa ZC skidaju pare koje odlaze na račune privatnih ordinacija, jer ZC refundira troškove analiza kod privatnika.

Kada je pak reč o uslovima za rad zdravstvenih radnika i lekara, kao i uslovima u kojima borave pacijenti, situacija je od odeljenja do odeljenja dosta različita.


Odeljenja kao što su Ginekologija, Onkologija ili Dijaliza po oceni doktora Đorđevića su na visokom nivou, ali je tu Hirurgija gde su operacioni stolovi i lampe još iz prošlog veka.
 
- Zgrada je takva da novu lampu ne možemo da postavimo na plafon, jer on ne bi mogao da izdrži takvo opterećenje. Instrumenti nisu zanavljani, mnoge aparature su iz prošlog veka.

Tražili smo novac za aparate i instrumente od Ministarstva zdravlja, pisali smo možda jedno 30 puta, ali nismo dobili ni odgovor, a kamo li sredstva za tako nešto.

Uspevamo da se nekako snađemo i da obezbedimo sredstva od donatora da dobijamo aparate, vozila, nešto smo uspeli i mi sami da kupimo za pojedina odeljenja
- kaže Đorđević.

Kao novi problem vranjskog zdravstva ispostavlja se nedostatak lekara, a procene su da će u narednom periodu, s obzirom na broj stanovnika koji iz Pčinjskog okruga i Kosova gravitira ZC u Vranju nedostajati oko 100 lekara specijalista.

Sve ovo  navodi na zaključak da je vranjskom zdravstvu preko potrebna infuzija, ali ona finansijska, kako bi se mnogo toga popravilo i kupilo, ali i kako ne bi lekari specijalisti zbog malih primanja odlazili iz Vranja.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: