ŽELEZNIČKA: Nerešen rešen problem!

Lokalne vesti - Četvrtak 13.10.2016 - 23:18

Posle najnovijih kiša, plato kod Železničke stanice u Vranju, koji je asfaltiran pre samo nedelju dana, osvanuo je pod pravom bujicom vode, što je izazvalo i prave bujice komentara na društvenim mrežama.

Problem rešen, jezero ostalo: Plato kod Železničke  FOTO FB Problem rešen, jezero ostalo: Plato kod Železničke FOTO FB

Prilikom asfaltiranja, najavljeno je da je višegodišnji problem u ovom delu sa „večitim jezerom“ konačno rešen.

Razumljivo je da je pojava „novog jezera“ na tek završenom platou izazvala listom negativne reakcije građana.

Podsetimo, projekat sanacije ovog problema radio je vranjski „Vodovod“, prema kojem su nabavljene specijalne crpne pumpe koje prispelu vodu iz obližnjih izvorišta sprovode u potok.

Na mestu gde je voda godinama pravila omanje jezero napravljeno je 12 slivnika uz ivičnjake, tako da sva otpadna voda bude prikupljana i odvođena dalje preko crpne stanice.

Nakon toga je izvršena priprema i asfaltiranje puta koji je bio obložen kockom.

Ipak, nakon prve veće kiše, ponovo se pojavila veća količina vode na istom mestu, što je zabeleženo na fotografijama koje kruže društvenim mrežama.

Gradski većnik za infrastrukturu Marjan Stanković kaže za OK Radio da su te fotografije snimljene neposredno nakon velikog pljuska koji je zadesio Vranje.

- Ta voda se sliva od nadvožnjaka iznad „Simpa“ i prilikom jakih kiša, kakva je bila ova poslednja, cev koja odvodi tu vodu ne može da trenutačno odvede svu količinu.

Prečnik te cevi je samo 15 centimetara i treba samo malo vremena da se sva voda odvede tamo gde je predviđeno.

Zbog toga se stvara ta malo veća bara i po smanjanju intenzitata padavina ili njihovom prestanku, pumpe odrade svoj deo posla i sva voda otekne
– objašnava Stanković.

On navodi da situacija nije ni malo slična onoj od pre sanacije.

- Ranije smo imali zadržavanje vode posle kiše jedno mesec dana, a sada voda otiče, maltene, za pet do deset minuta.

Te fotografije su slikane neposredno nakon tog pljuska, jer pumpe nisu stigle da tu veliku količinu vodu izbace.

Ja sam tokom jučerašnjeg dana tri puta bio dole, poslednji put oko pola dvanaest uveče i siguran sam da tamo sada nema ni kapi vode
– odlučno tvrdi Stanković.

Ovakva situacija će se ponavljati i ubuduće, kaže većnik.

- Prilikom jačih kiša, zbog velikog trenutnog priliva tih atmosferskih voda, pumpe ne mogu toliku količinu odjednom da izbace u potok, već se stvara bara, koja nestaje čim pljusak oslabi ili prestane kiša.

Možemo da navedemo i primer gradske atmosferske kanalizacije, gde je mnogo veći prečnik odvodnih cevi, pa prilikom jačih kiša ipak dolazi do izlivanja.

To je neka normalna pojava i nerealno bi bilo da sada stavljamo neke jače pumpe koje koštaju mnogo više i stavljemo veći prečnik cevi.

Na delu gde počinje asfalt su postavljeni i ivičnjaci koji sprečavaju da voda stigne do šahta, ali na delu gde još postoji kocka tih ivičnjaka nema.

Zbog toga je u predlog za komunalni program za narednu godinu ušlo i to da se cela ta ulica od nadvožnjaka asfaltira i kompletno reši
– kaže Stanković.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: