ŽENE U POLITICI: Humano i kulturno do glasova

Lokalne vesti - Nedelja 04.09.2016 - 22:20

Vranje - Žene čine oko 52 odsto biračkog tela u Srbiji, a sve su značajniji faktor i na političkoj sceni Vranja.

Sve je više žena u politici: sa jednog od partijskih skupova FOTO FB Sve je više žena u politici: sa jednog od partijskih skupova FOTO FB

Da bi se istakao njihov poseban položaj, sve partije u Vranju imaju i posebne, “ženske” organizacije, u kojima su žene organizovane kroz forume, unije ili aktive.

Praksa pokazuje da su na čelna mesta u “ženskom delu” političkih stranaka u Vranju izbile one dame koje su imale iskustvo u politici, izgrađene uspešne karijere i porodice, ne bi li i takav imidž doneo glas više partiji u čije ime nastupaju.

Unija žena SNS - a u Vranju, na čelu sa Draganom Arsić, bila je itekako aktivna u predizbornoj i izbornoj kampanji svoje stranke.

No međutim, Arsićeva je ovih dana isuviše zauzeta, pa nije bila u mogućnosti da odvoji dva do tri minuta za izjavu za OK Radio, kako bi odgovorila na pitanje šta Unija žena SNS - a trenutno radi kakvi su rezultati u njihovom prethodnom delovanju i radu.

Razumljivo, funkcija direktora Centra za socijalni rad je veoma odgovorna, ali obavljaanje dve funkcije izgleda nadaleko prevazilazi Arsićkine sposobnosti.

Za razliku od nje, Biserka Aleksić, predsednica Foruma žena opozicione DS , spremna je za razgovor i podseća da je na čelu Foruma  žena DS-a u poslednje dve godine, i da se kroz njegove aktivnosti okupljaju žene različitih profila i struka.

- Obično su to žene koje su jako dugo u stranci, i koje svaka na svoj način daju doprinos različitim pitanjima koje mi pokušavamo da rešimo kao Forum žena.

Tradicionalno smo organizovali obeležavanje Dana maternjeg jezika, Dan žena, Dan slepih i slabovidih, posebno posvećujemo pažnju ženama na selu i humanitarnim akcijama
- kaže Aleksićeva.

Predstavnica jedne od stranaka koalicije na vlasti u Vranju Mirjana Mihajlović, predsednica  Foruma žena SDPS - a kaže da je najviše aktivnosti  ranijih godina bilo početkom jeseni.
 
- Aktivni smo tokom čitave godine, ali najviše dešavanja ima od septembra do decembra.
 
Posebno bih izdvojila pomoć starima i aktivnosti  u borbi protiv HIV-a, pomoć deci oboleloj u razvoju.

Tu su i različite književne večeri, akcije i druženja. Promovišemo položaj žena na selu, poboljšanje ekonomskog položaja žena, kao i njihovo posnaživanje, ali  i žensko zdravlje
- kaže Mihajlovićeva.

Ona dodaje i da su ovakve aktivnosti rezultirale većim brojem žena nego li muškaraca u SDPS - u u Vranju.

Lidija Novković, predsednica Foruma žena opozicionog SPS - a navodi da je na njegovom čelu od marta ove godine, i da  je bilo dosta aktivnosti u tom periodu.

- Naše aktivnosti su uglavnom bile usmerene na ekologiju i Svetski dan porodice. Reč je o tribinama, promocijama i uličnim akcijama.

Zvuči neskromno, ali značaj Foruma žena za funkcionisanje stranke i njegova društvena uloga među biračima je takva da mislim da smo bile jedan veliki vetar u leđa SPS - u i u gradu uopšte.

Sve što je bilo od važnosti za grad, žene, decu i omladinu, mi smo bile deo svega toga
- ukazuje Novkovićeva.

Gordana Dimitrijević, predsednica Aktiva žena JS - a u Vranju, pojašnjava da je najveći broj aktivnosti bio usmeren da se promovišu humanitarne aktivnosti kroz književne večeri i kulturu.

Imali smo književno veče i prodaju knjiga, neku vrstu umetnosti u službi humanosti.

Poboljšanje snabdevenosti škola knjigama i priborom, poboljšanje položaja porodica koje imaju decu sa određenim vrstama invaliditeta.

Aktivnosti su nam usmerene u tom pravcu, budući da smo veoma mlad aktiv, jer postojimo tek od februara
- kaže Dimitrijevićeva.
 
Iz izlaganja sagovornica da se zaključiti da ženske mreže u strankama služe uglavnom kao paravan i pokriće za humanitarne aktivnosti koje nisu dozvoljene strankama.

Međutim, ona važnija politička uloga koju bi trebalo da imaju je zapostavljena, sudeći barem prema funkcijama koje su dobile nakon  formiranja nove vlasti.

U Skupštini Vranja od 65 odbornika, samo je 19 je žena, što je 29 odsto zastupljenosti u parlamentu.

Trendovi u evropskim zemljama idu ka tome da se se izjednači zastupljenost oba pola u parlamentima, dok se Vranje za sada smo u parlamentu zaustavilo na zakonskom minimumu od 30 odsto žena odbornika.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: