ŽIVA MEČKA na Kukavici

Lokalne vesti - Petak 06.11.2015 - 11:22

Vranje - Nenad Ristić, lovac iz Vladičinog Hana, ove jeseni snimio je na Kukavici redak prizor za ovdašnje podneblje - medveda.

Medved u prirodi - retka pojava FOTO: N. Ristić Medved u prirodi - retka pojava FOTO: N. Ristić

Ristić na ovoj planini ima vikendicu u mestu Karadž, i često boravi tamo. Kako kaže, ranijih godina nailazio je na tragove ove životinje, ali je nikada sve do ove jeseni nije video.   

- U ranu zoru, jednog jutra kad sam izašao u dvorište,  nisam mogao da verujem šta vidim u podnožju padine gde je moja vikendica.

Medved, najverovatnije ženka, tražio je hranu, kopajući šapama oko žbunova. Njuškala je zemlju.

Telefon mi je bio u džepu, tako da sam uspeo nekako da je uslikam. Vrlo brzo je pobegla - kaže Ristić.

Iz Udruženja za zaštitu prirode „Poskok“ kažu da je medved na Kukavici  pravi dar prirode. Vladica Stanković smatra da je najverovatnije reč o mrkom medvedu.

-  Staništa medveda su pretežno u brdsko-planinskim delovima zapadne, jugozapadne, istočne i južne Srbije.

Medved je zaštićen lovostajem preko cele godine, svrstan je u kategoriju ranjivih vrsta. Predložen je kao zaštićena vrsta kojom bi se aktivno gazdovalo.
 
Zbog malobrojnosti predložen je za upis u Crvenu knjigu sisara Srbije, registar posebno ugroženih živihm vrsta - kaže Stanković.

Za lovce i ljubitelje prirode, prava je enigma otkud medvedi na Kukavici. Verovatno postoji još neka jedinka, jer mečka, kažu oni, ne voli da bude sama.

Prema najnovijim procenama, u Srbiji nema više od 53 primerka ove vrste.

S.Tasić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: