Ni Priština ni Beograd ne daju Gazivode

Nacionalne vesti - Utorak 16.06.2015 - 12:44

Priština će u nastavku dijaloga u Briselu, 23. juna, osporiti pravo Beogradu da hidropotencijal jezera Gazivode stavi u nadležnost ZSO, piše prištinski Zeri.

Vlasništvo nad akumulacijom, jedna od tema u pregovorima Vlasništvo nad akumulacijom, jedna od tema u pregovorima

List navodi da će jezero Gazivode biti jedna od tema predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine, te da premijer Aleksandar Vučić želi da taj hidropotencijal bude u nadležnosti Zajednice srpskih opština.

To je jedna od vrućih tema o kojoj Prištini ne želi da diskutuje, navodi list.

Pozivajući se na svoja saznanja, prištinski dnevnik piše da će se od Beograda i Prištine zahtevati da učine nekoliko pomaka vezano za prošle, ali i nove sporazume.

Prema Briselu, dodaje se, Kosovo je zakasnilo sa formiranjem ZSO koja proizilazi iz Sporazuma od 19. aprila 2013. godine, dok Beograd istovremeno nije ispunio obećanje za povlačenje svih paralelnih struktura sa severa Kosova.

Portaprolka visoke predstavnice EU Maja Kocinjačić je kratko za Zeri rekla da će to biti susret u kojem će se zahtevati da obe strane sporovode sporazume u cilju normalizacije odnosa.

Podsećamo, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je početkom prošlog meseca da EU treba da kaže zbog čega još nisu otvorena poglavlja u pristupnim pregovorima.

“Nemojte da nam kažete da poglavlja nisu otvorena zbog Briselskog sporazuma. Šta je to što Srbija iz tog sporazuma nije ispunila? Kažite lepo da je problem u nečem drugom, neka pitaju što neću da dam 100 odsto Gazivoda. Ja neću da dam. Neka kažu da zbog toga nema otvaranja“, rekao je Vučić.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: