12 godina od zločina u Goraždevcu

Nacionalne vesti - Četvrtak 13.08.2015 - 09:10

U četvrtak se navršava 12 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći na Kosovu i Metohiji. Za taj zločin niko još nije odgovarao.

Za zločin niko još nije odgovarao. Foto: Igor Jovanov Za zločin niko još nije odgovarao. Foto: Igor Jovanov

U crkvi Presvete Bogorodice i na groblju u Goraždevcu biće služen pomen Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12), ubijenim 13. avgusta 2003. godine, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na decu koja su se kupala na Bistrici.

Za taj zločin u kome su teško ranjeni i Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

Početkom jula, u seriji napada na povratnike u Klini i incidenata u Goraždevcu, nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel na spomen obležje srpskih žrtava rata i dece stradale na Bistrici, čime je, po oceni Eparhije rasko prizrenske, porodicama koje su izgubile bližnje u vreme rata i u masakru na Bistrici 2003. godine, nanet dodatni bol.

Kao i svake godine na taj dan, u crkvi Presvete Bogorodice u 10 h lokalni paroh služiće parastos kome će prisustvovati i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kao i predstavnici Srpske liste u pokrajinskim institucijama.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave".

Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, među kojima su bila i ranjena deca. Pretresla je 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i to su rekli i Kforu.

Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, što je trećina od broja srpskih građana od pre 1999. godine.

Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Ubice su ostale nekažnjene kao i u tri ostala zločina - u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obliću porodica Stolić a kod Podujeva 12 putnika autobusa "Niš ekspresa" koji je dignut u vazduh.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: