2015. obračun sa javnim sektorom

Nacionalne vesti - Četvrtak 13.11.2014 - 09:56

Moramo da radimo na unapređenju rasta privatnog sektora, jer bez snažnog privatnog sektora sve ovo što radimo ne vredi mnogo, rekao premijer Aleksandar Vučić na Rajfajzen privrednoj konferenciji.

Nema optimizma: Vučić Nema optimizma: Vučić

- Najviše su nam plate u javnim preduzećima. U njima je prosečna zarada od 70.000 do 80.000 dinara. Sa druge strane, u privatnom sektoru je prosečna zarada 39.000 dinara. To je ogromna razlika i to država ne može da podnese - kaze Vučić.

On je rekao da MMF od Srbije zahteva sveobuhvatne reforme, koje Vlada pokusava da sprovede uprkos efektima teških poplava koje su oporavak privrede usporile.

-MMF smatra da 2016. a posebno 2017. godine možemo da zaustavimo rast javnog duga u odnosu na BDP. Ono što je veliki problem su nenaplativi krediti kojima su banke i država opljačkani sa stotine miliona evra - kaze Vučić.
 
"Oštriji budžet", niko neće biti pošteđen

Budžet za 2015. biće u Skupštini 1. decembra, a bićemo oštriji u svim sferama, najavio je Dušan Vujović ministar finansija.

On je rekao da će sa MMF biti sklopljen aranžman iz predostrožnosti, a da će 20. novembra biti okončana poseta fonda kada će se i čuti rezultati.

Petrović: Biće teška 2015. godina

Pad privredne aktivnosti u Evrozoni nije dobra vest ni za nas, jer je Evropa naš trgovinski partner, kaže Zoran Petrovic, izvršni direktor Rajfajzen banke na otvaranju Rajfajzen privredne konferencije.

-Srbija ima značajan pad BDP-a, čiji je rast iznosio oko pet odsto godišnje. Iduće godine ćemo, u najboljem slučaju, imati stagnaciju - kaže Petrović.

On ističe da je kod nas zabeležen čak i pad izvoza koji je uvek bio generator razvoja naše privrede.

- Što se kursa tiče, očekujemo nastavak pritisaka na dinar u ovom kvartalu - kaže Petrović.

On objašnjava da su građani Srbije osetljiviji na kretanje kursa nego stanovnici Zapadne Evrope, najviše zbog sećanja na period hiperinflacije, ali i zbog toga što je 70 odsto naše ekonomije vezano za evro.

- 2015. godina biće teška, ali ako postavimo dobre temelje, u 2016. a posebno 2017. godini, možemo da očekujemo rast privredne aktivnosti - kaze Petrović.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: