30% manje para za stranke

Nacionalne vesti - Subota 08.11.2014 - 17:53

Poslanici su usvojili izmene zakona o finansiranju stranaka, zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj dokumentaciji.

(Ilustracija) (Ilustracija)
Izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti predvidaju da stranke i partije ubuduće dobijaju oko 30 odsto manje sredstava iz budžeta. 
 
Procenat za izdvajanje sredstava političkim strankama umanjuje se sa 0,15 na 0,105 odsto, kao i za finansiranje predizbornih aktivnosti sa 0,1 odsto na 0,07 odsto. 
 
Na taj način će linearno svim političkim akterima biti umanjena sredstva u odnosu na sadašnja za više od 30 procenata. 
 
Izmenama zakona stranke će ubuduće moći iz budžetskih prihoda da kupuju nekretnine, ali će biti u obavezi da te nekretnine koriste isključivo za obavljanje političkih atkivnosti. 
 
To je predvideo amandman koji je usvojen, a koji je napisan u dogovoru predlagača zakona, predlagača amandmana poslanika SPO Aleksandra Jugovića, poslanika DS Aleksandre Jerkov i Balše Božovića i Trasnparentnosti Srbija. 
 
Usvajanjem tog zakona biće smanjene stope izdvajanja za političke stranke, pa će državna kasa biti punija za 3,5 miliona evra. 
 
 
 
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: