"Albanski pasoš ne štiti Haradinaja"

Nacionalne vesti - Sreda 26.04.2017 - 11:51

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj, koji se nalazi u Francuskoj na uslovnoj slobodi i čeka odluku suda o tome da li će biti izručen Srbiji, ne može biti izručen Albaniji samo zbog toga što je u ponedeljak dobio državljanstvo ove zemlje, rekli su u Ministarstvu pravde za "Večernje novosti".

Protiv Haradinaja pokrenut postupak u Srbiji FOTO: Reuters Protiv Haradinaja pokrenut postupak u Srbiji FOTO: Reuters

Kako su naveli u Minstarstvu, državljanstvo nije osnov za traženje ekstradicije.

"Postupak protiv Haradinaja pokrenut je u Srbiji, zbog čega je irelevantno to što je u međuvremenu dobio državljanstvo Albanije.

O tome kome će lice biti izručeno odlučuje država kojoj je podneta molba za izručenje, u ovom slučaju Francuska.

Dakle, protiv Haradinaja je pokrenut postupak u Srbiji i Srbija ga traži nezavisno od toga čije državljanstvo ima", rekli su u Ministarstvu.

U Ministarstvu pravde su rekli da ne postoji sporazum Srbije i Albanije kojim se omogućava da se optuženima za ratne zločine u jednoj zemlji, sudi u drugoj, čiji su državljani

"Bez obzira na nepostojanje ugovora, sud je taj koji donosi konačnu odluku da li će neko suđenje biti ustupljeno ili ne", kazali su u Ministarstvu.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru sutra treba da  održi novo ročište na kojem se očekuje konačna odluka o zahtevu Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: