Antisrpske demonstracije u Prištini

Nacionalne vesti - Subota 24.01.2015 - 18:27

U Prištini su danas, na poziv opozicionih stanaka i građanskih organizacija, održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrešenje ministra Aleksandra Jablonovića, kao i usvajanje zakona o pretvaranju "Trepče" u javno preduzeće.

Demostracije u Prištini, FOTO Blic Demostracije u Prištini, FOTO Blic

Pod parolom "Jablanović napolje. Trepča je naša", demonstranti su se okupili ispred Narodne bibioteke u Prištini, odakle su krenuli u protestnu šetnju do zgrade kosovske vlade, gde su se organizatori obratili okupljenima.

Po završetku skupa, manji deo demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrebi suzavac.

Ispred sedišta vlade bio je postavljen kordon policije. Policija je ranije obavestila javnost da protest nije bio prijavljen kako nalaže zakon.

Skup je održan u organizaciji Pokreta Samoopredeljenja i udruženja "Poziv Majki", uz podrsku Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i studenata Univerziteta Prištine.

Poslednji govornik bio je lider Samoopredeljenja Albin Kurti, koji je simbolično tražio od okupljenih da podizanjem ruke usvoje razrešenje ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića što su oni i učinili.

Kurti je, takođe, u ime svih organizatora, dao "ultimatum" premijeru Mustafi da do ponedeljka u 16 sati razreši Jablanovića i da donese zakon o "Trepči".

On i lider Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj dodali su da, ako Mustafa to ne bude uradio, onda će u utorak biti organizovane nove demonstracije i neće se prestati sa protestima sve dok vlada Kosova ne bude dala ostavku.

Lider Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je ovaj protest znak da na Kosovu nema ekonomskog razvoja i nema politike koja će voditi ka progresu.

Nakon što je protestni skup okončan, jedan manji broj demonstranata je ostao ispred zgrade vlade Kosova, koju su gađali raznim predmetima i na njoj slomili stakla na prozorima.

Policija je reagovala i bacila suzavac, jer su demonstranti počeli da demoliraju i obližnje kafiće i restorane.

Specijalna jedinica policije Kosova je potom rasturila grupe demonstranata suzavcem.

Portparol kosovske policije Baki Kelani je za TV Kohavizion izjavio da se 95 odsto demonstranata ponašalo normalno, ali je grupa huligana gađala i slomila stakla vlade Kosova.

Neki demonstranti su, kako je dodao, zadobili povrede, kao i pojedini policajci.

Prištinski mediji preneli su da je zgradi vlade Kosova načinjena velika šteta, i da su na njoj slomljena sva stakla.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: