Beležnici 100 puta skuplji od suda

Nacionalne vesti - Ponedeljak 08.12.2014 - 15:16

Usluge koje građani i privreda plaćaju javnim beležnicima za poslove koji su se ranije obavljali u sudu su i do 100 puta skuplje od nekadašnjih sudskih taksi, saopštili su predstavnici Srpskog advokatskog društva.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Oni su naveli da su pojedini notari iz Beograda mesečno ostvarivali promete veće od osam miliona dinara.

- Prosečan ukupan prihod po javnom beležniku sa teritorije Prvog osnovnog suda u Beogradu za septembar i oktobar iznosi 55.222 evra - izjavio je prredstavnik advokatskog društva Dušan Bratić.

Bratić je istakao da advokati nemaju ništa protiv bogaćenja građana, ali je ukazao da je u slučaju notara to bogaćenje ostvareno na štetu državnog budžeta, koji je lišen prihoda od sudskih taksi.

Advokat Uroš Tešmanović rekao je da su cene za usluge javnih beležnika daleko veće od sudskih taksi koje su za te iste pravne usluge građani i pravna lica plaćali u sudovima.

Kao primer, on je naveo da je jedno preduzeće u martu 2013. za overu ugovora o hipoteci na nepokretnosti radi uzimanja kredita platilo 710 dinara, a da je ponovna overa tog ugovora kod javnih beležnika koštala 70.560 dinara.
 

Blic, FoNet, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: