Besplatno samo za 500 Srba iz Crne Gore

Nacionalne vesti - Utorak 18.08.2015 - 11:58

Internet peticiju kojom se traži da se Crnogorcima zabrani besplatno studiranje u Srbiji do potpisalo je 15.000 ljudi, piše "Politika".

Crnogorci će plaćati školarinu kao i svi stranci. Foto: evropanadlanu.com Crnogorci će plaćati školarinu kao i svi stranci. Foto: evropanadlanu.com


Međutim, školovanje o trošku budžeta Republike Srbije nemaju Crnogorci, oni plaćaju školarinu kao i svi stranci, već besplatan indeks mogu da steknu samo pripadnici srpske nacionalne manjine iz te zemlje, navodi "Politika"

Procena Ministarstva prosvete je da u Srbiji studira oko 2.000 studenata pripadnika srpske nacionalne manjine iz drugih država, od čega je oko 500 studenata iz Crne Gore.

Inače, peticija pokrenuta na sajtu za onlajn peticije peticije24.com došla je u žižu javnosti nakon što je o njoj izvestila RTCG, a zatim su vest preneli i brojni mediji u regionu.

Pre nego što je dospela u medije, peticija je privukla oko hiljadu potpisa, da bi se taj broj u narednim danima udesetostručio.

“Jedno je da se Srbija ponaša kao matica prema Srbima koji ne žive u Srbiji, a drugo je da se zajednička sredstva rasipaju na one koji se dobrovoljno izjašnjavaju, ne samo kao strani državljani, već i kao pripadnici druge nacionalnosti. Kome smo onda matica?”, navodi se u peticiji.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: